10 исторически обекта, които може да загубим приживе

0
2618

Palmira, SyriaСветовният фонд за паметници на културата обяви списък с най-застрашените забележителности по света. С изявлението си от 15 октомври, нюйоркската неправителствена организация цели да привлече общественото внимание към този належащ проблем.

Основният акцент, който поставя организацията, е да привлече общественото внимание върху случаи на пренебрегване към културните забележителности, западането им или политическата намеса, която заплашва да разруши някои от най-значимите исторически обекти. Списъкът за 2016 г. съдържа 50 монумента в 36 страни, които датират от праисторическия период до XX век.

Някои от по-известните забележителности включват подводния град Павлопетри в Гърция, който е един от най-старите източници на неолитна култура, в опасност от ежедневното корабоплаване и замърсяване.

В Русия, един от инженерните шедьоври на ХХ век – Кулата Шуков, има нужда от постоянно наблюдение за опазването си. Арката на Янус, Рим, е последната постройка от древния Бичи форум, която остава нереставрирана.

Природните бедствия, екологичните катастрофи и човешката намеса (до голяма степен и липсата на такава) са сред факторите, които обикновено стоят в основата на изчезването на паметници на културата. Проблемът със съдбата на обектите от световното културно наследство е особено актуален и на фона на конфликтите в Близкия изток, където дейно участие има екстремистката групировка “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ). За основна цел на Ислямска държава се счита не само териториалното й разширение като халифат, но и разрушаването на идеологии, противоречащи на собствената им.

ЮНЕСКО съобщава за поне 9 от 10 културни забележителности в Ирак и Сирия, които са заплашени от агресията на Ислямска държава. През юни тази година на върха на среща на културното звено на Обединените нации по повод 39-та сесия на организацията в Бон, Генералният директор Ирина Бокова, открои въпроса, като апелира към международната общност да се противопостави на заплахата от насилствен екстремизъм и културно прочистване.

Град като Палмира, който по думи на Генералния директор на ЮНЕСКО е “мост между наследството на Древна Гърция и Рим от една страна и на Персийската империя от друга, която пък е олицетворение на арабската култура от античността досега”, беше разрушен. Сателитни снимки, които ООН показа, доказват разрушението на древния град. Последната атака, която ИДИЛ предприе към града, показва жестокостта не само към културното наследство, но и върху човешката природа. Трима от заложниците на групировката са били завързани за част от древните колони и след това взривени, съобщават БиБиСи Нюз на 27 октомври.

Хатра, град който е бил една от първите столици на първото арабското кралство и емблематичен за ерата на Месопотамия, бива разрушен няколко дни след опитите на ИДИЛ да сравни със земята древния асирийски град Нимруд, който понастоящем е във временния списък на ЮНЕСКО.

Hatra, IraqХатра, Ирак

Един от най-споменаваните градове в последно време – Алепо, или Халеб, също е в критична опасност. С изключително важното си търговско местоположение още от Древността, Алепо е богат на исторически сгради и важни за мюсюлманите места, което автоматично го превръща в ценна мишена на екстремизма.

Alepo, SyriaАлепо, Сирия – след разрушенията на опозиционните сили през 2012 г.

Други по-известни забележителности в риск от изчезване са древният град Самара, който според ЮНЕСКО е единствената ислямска столица, запазила оригиналния си архитектурен план, Замъците на кръстоносците в близост до границата с Ливан, античния град Босра и не на последно място – Дамаск.

Bosra, SyriaБосра, Сирия

Damascus: the Jupiter temple (III A.C.) in front of Omayyad mosque

Руини от Храма на Юпитер в Дамаск, Сирия

Източници: World Monuments Fund, ЮНЕСКО, Independent , BBC News

Изготвил: Белослава Димитрова