Нобеловата награда за мир спечелена от Тунизийския Квартет за национален диалог

0
1209

rsz_nobel-prize-award-overview

Снимка: Nobel Prize

Нобеловата награда за мир за 2015 г. беше присъдена на Тунизийския Квартет за национален диалог- група  от четири организации отдадени на общата цел за създавaнето на мирен национален диалог между светските и ислямистките партии в страната. Председателката на норвежкия Нобелов комитет заяви, че наградата е присъдена на квартета „заради неговия решителен принос за изграждане на плуралистична демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 г.“ Тунизийският Квартет за национален диалог изигра ключова роля в предотвратяването на гражданска война в страната през 2013 г., докато страната се тресеше от дълбока политическа и икономическа криза, както и в установяването на политически преход след Жасминовата революция. От Нобеловия комитет поясняват, че наградата се присъжда на квартета, а не на четирите организации, от които се състои.

Тинисийският Квартет се състои от четири организации и е създаден през 2013 г. Тези организации са: Конфедерацията на индустриалците, търговците и занаятчиите, Лигата за човешки права на Тунис, Общият съюз на работниците в Тунис, както и Националната асоциация на адвокатите.

Отзвукът в Тунис бе положителен. Също така, тунизийският президент, Бежи Каид Есебси, направи обръщение, в което изрази признателността си към Квартетът и неговите усилия.  Президентът добави също, че Нобеловият комитет е наградил и пътят, който страна е  избрала, а именно “пътят за намиране на консенсусни решения, въпреки идеологическите различия“.  С награждаването на Квартета, от Нобеловия комитет съобщават още, че „повече от всичко наградата цели да насърчи народа на Тунис, който въпреки големите предизвикателства, успява да постави основите за национално помирение, което Комитетът се надява да послужи за пример на другите държави“

Нобеловата награда за мир представлява  позлатен медал с лика на Алфред  Нобел, а в допълнение, отличените получават и парична награда на стойност 8 милиона шведски крони( 973 000 щ.д).

Източници: Nobel Prize, BBC

Изготвил: Христиан Иванов