10 лъва са убити в Кения

10 лъва са били убити в Южна Кения през изминалата седмица по данни на Кенийската служба за дивата природа.

0
147
Мъжки и женски африкански лъв в естествения им хабитат, източник: iStock

 Шест от десетте лъва са били убити в събота в близост до националния парк Амбосели. От прессъобщение на Кенийската служба за дивата природа става ясно, че те са били прайд и са убили 11 кози и 1 куче, собственост на пастири от племето масаи.

    Ден по-рано африкански природозащитници съобщиха за убийството на 19-годишния лъв Лоонкийто – най-старият лъв в Амбосели и вероятно един от най-старите лъвове на африканския континент по данни на природозащитната организация “Lion Guardians”. Той е живял в дивата природа и смъртта му е настъпила вследствие на пробождане с копие от пастири. Според “Lion Guardians” причината лъвът да бъде убит е защото се е опитал да ловува от добитъка на местно село. Организацията също така обясни пред CNN, че конфликтът между жителите на Кения и дивите животни се влошава поради настъпването на края на тежката суша в страната. Плячката в дивата природа започва да възстановява силите си и става по-трудна за ловуване. Понякога хищниците гладуват за прекалено дълги периоди и гладът ги подтиква да се насочат към ловуване на добитък.

   По данни на ООН убитите лъвове са били част от екосистемата на Каджо, биосферен парк на ЮНЕСКО в близост до планината Килиманджаро. Площта на национален парк Амбосели е приблизително 39,206 хектара. Освен на лъвове, той е дом и на други африкански животни като слонове, жирафи и гепарди.

    Кенийската служба за дивата природа организира среща, на която присъстваха местни жители и държавни служители. Те се опитаха да потърсят начини за свеждане на риска от конфликти между хора и диви животни до минимум, респективно да разработят системи за ранно предупреждение за близост до диви животни.

   Сафари екскурзиите и екзотичните обиколки в Кения, както и в целия африкански континент, привличат много туристи, а туристическата индустрия, на свой ред, е важна част от икономиката на страната. Местните жители разбират, че за да задържат интереса на туристите, те трябва да запазят богатството на растителния и най-вече на животинския свят в Кения.