Пакистан обявява неутралитет в конфликта в Йемен

0
1002

2000px-Flag_of_Pakistan.svg

Парламентът на Пакистан прие единодушно резолюция за запазване на неутралитет на страната в конфликта в Йемен. Страната няма да се включи във водената от Саудитска Арабия коалиция срещу хутите.

Резолюцията изразява желанието на Пакистан да запази неутралитет, но и подкрепата на страната към Саудитска Арабия. Членовете на парламента се съгласиха, че ще застанат „рамо до рамо” с кралството в случай на нарушена териториална цялост или на заплаха към мюсюлманските светини в Мека и Медина.

Резолюцията няма задължаваща функция за изпълнителната власт, но фактът че е предложена от член на управляващата партия и че е приета единодушно свидетелства за малка вероятност парламентът да не я зачете.

Пакистан, заедно със съюзника си в региона Турция, играят важна роля на посредници в конфликта в Йемен, приканвайки ООН и Организацията за ислямско сътрудничество да вземат проактивна роля в насърчаването на диалога и решаването на конфликта. Резолюцията призовава страните по конфликта да разрешат различията си чрез мирни средства.

Военната операция се води от 25 март 2015 г., когато Саудитска Арабия започна въздушни удари по хутите в столицата Сана след искане на президента на Йемен Абд-Раббу Мансур Хади, който е признат от международната общност за легитимния президент на страната.

Хади потърси убежище в кралството на 27 март, след като бунтовниците завзеха нови територии и доближиха Аден, където президентът бе принуден да се установи след превземането на столицата от хутите.

 

Източник и снимка: Al Jazeera

Изготвил: Анина Йовкова