ООН поиска 111 милиона долара за хуманитарна помощ в Северна Корея

0
694
04-08-2015Democratic_Korea
Снимка: UNOCHA/David Ohana

ООН има нужда от 111 милиона долара, за да финансира хуманитарните си операции в Демократична народна република Корея (DPRK) през 2015 г.

Според местния координатор на ООН, Гюлам Исацаи, в Демократична Народна Република Корея има липса на финансиране за хуманитарната ситуация. „Продължителните и сериозни нужди на милиони хора са наложителни и имат нужда от устойчиво финансиране.“, добави още той.

Искането на ООН следва скорошната оценка на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, която се отнася до ключови хуманитарни нужди, за които липсва значително финансиране.

Според ООН, сред население от 24.6 млн. души, около 70 процента (18 млн.) са в рискова група по отношение на изхранването си и нямат достъп до нормална и разнообразна хранителна диета, необходима за здравословен живот.

Нивата на недохранвате продължават да бъдат обществена грижа. Нивото на хронично недохранване сред деца под 5 годишна възраст остава постоянно на 27.9 процента. Като 4 процента от тях страдат от остра форма на недохранване, според проучване на ООН от 2012 г.

Недохранването е един от основните причинители на детска и майчинска смъртност и болести. Здравната помощ е недостатъчна и в много райони на страната няма необходимата апаратура и лекарства. Доставянето на питейна вода и хигиенизацията са основни проблеми, които допринасят за многото случаи на диария, респираторни инфекции и болести, пренасяни от водата. Хранителното производство е затруднено поради липсата на земеделски ресурси като семена и торове и освен това е силно уязвимо, най-вече от природни бедствия като наводнения.

04-08-dprk-grpphic
OCHA Assessment

Финансирането на тези хуманитарни приоритети би помогнало на петте агенции на ООН – Световна хранителна програма, УНИЦЕФ, Световната здравна организация (СЗО), Фонд на ООН за население (ФНООН) и Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), които вече работят, за да продължат програмите, които предоставят на много хора от рискови групи основни ресурси.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Върху материала работи: Екатерина Димитрова