ООН: Жените имат важна роля в мирния процес в Либия

0
1031
04-09-2015Women_Tripoli
Снимка: UNSMIL

„Жените в Либия имат особено важна роля в разрешаването на кризата в страната“, заяви високопоставен служител на ООН, във връзка със събирането на 250 жени в Триполи за диалог относно включването на жените във всички аспекти на политическия живот.

„Ние разчитаме на либийските жени, които бяха активни в революцията от 12 февруари, да продължат да се застъпват за мирното разрешение на конфликта. Ние разчитаме на вас да разпространите културата на мира в своите общества и да продължите да говорите и да включвате всички онези, които имат роля в изграждането на стабилността на Либия“, заяви специалният представител на Генералния секретар в Либия, Бернардино Леон в събота.

Бернардино Леон даде сведения за прогреса на текущия политически диалог и въпросите относно примирието, времевата рамка на споразумението и сподели загрижеността си относно онези, които целят да разстроят процеса.

Леон също така подчерта, че „усилията за изграждането на мир в Либия ще продължат независимо от пречките“, допълвайки, че незабавните решения са били необходими поради хуманитарните и икономически трудности, които стоят пред страната, както и поради увеличаващите се терористични заплахи от „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ).

„Либийците, особено жените, са платили и продължават да плащат високата цена на въоръжения конфликт в северноафриканската държава“, заяви Леон, като допълни, че ролята на жените в диалога е особено важна, както и е важно осъществяването на политическо споразумение в резултат на обсъжданията. Жените трябва да вземат участие на общинско и племенно ниво.

„Жените имат много важна роля в политическия процес и в участието в новото обединено правителство“, добави специалният представител, допълвайки, че Генералният секретар, Бан Ки-Мун, е подчертал значението на участието на жените в преходния процес.

Диалогът бе фасилитиран от Мисията на ООН в Либия, заедно с либийски жени, представителки на различни групи. Бернардино Леон отдаде признателност към две либийски жени, участващи в политическия диалог – Нихад Майтег и Найма Джебрил за усилията им в помиряването между останалите участници в диалога. Той похвали тяхната комуникация с гражданското общество и жените, които се събраха в Тунис и Йордания през последните седмици.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Върху материала работи: Екатерина Димитрова