Великобритания и Аржентина свикват срещи с посланници заради Фолкландските острови

0
1226

Напрежението между Аржентина и Великобритания нарасна, след като Буенос Айрес призова английския посланик заради обвинения в шпионство, а ден по-късно в Лондон бе привикан и аржентинският посланик заради коментари на президента Кристина Фернандес де Киршнер.

Едуардо Зуаин, заместник-министър на външните работи на Аржентина, свика среща във вторник (7 април) с Джон Фрийман, британския посланик в страната, за да получи обяснение относно мълчанието на Лондон след твърденията на американеца Едуард Сноуден, че английски агенти са шпионирали южноамериканската държава между 2006 г. и 2011 г.

Твърди се, че на срещата Зуаин е заплашил, че Аржентина ще подведе под отговорност нефтени компании, работещи във водите на Фолкландските острови и е повторил обвиненията, че страната планира да подпомогне защитата на островите. Говорител на Министерството на външните работи потвърди, че такава среща се е състояла, но не коментира нищо повече.

На следващия ден аржентинският посланик в Лондон също бе привикан в Министерството на външните работи, за да коментира изказването на Кристина Фернандес в деня на 33-та годишнина от началото на войната за островите.

Президентът каза, че международното право и диалогът, а не милитаризацията, са пътят към обединение и суверенитет и че аржентинците ще успеят да видят отново островите като част от страната си.

Изказването е вследствие на новата отбранителна система на Фолкландските острови, предоставена от британското правителство. Министерството на външните работи на Великобритания изказа увереност, че може да защити островите при всякакви обстоятелства, тъй като се появиха опасения, че Аржентина е заплаха за суверенитета им.

Спорът относно Фолкландските острови се възобнови с голяма сила, след като миналата седмица три нефтени компании съобщиха, че са открили газ и нефт в отдалечена зона, северно от островите.

 

Източник: The Guardian

Изготвил: Анина Йовкова