[:bg]2017-та година се очаква да бъде следващата най-гореща в календара[:]

0
931

[:bg]

Снимка: Polar Cruises

През изминалата седмица, Световната метеорологична организация (СМО) направи ежегодното си изявление отсносно състоянието на климата.  2016-а година официално бе обявена за най-горещата година до момента, поставяйки рекорди за най-високи глобални температури, най-ниски нива на морския лед и постоянно покачване на морското равнище и океанската топлина.

Глобалните температури, измерени от януари до септември 2016г,. са с 14°C по-високи от тези за използвания от СМО като референтен период от 1961 до 1990г. Като основни причини за глобалното затопляне се посочват:

  • въглеродният диоксид в атмосферата; „С нива на въглероден диоксид в атмосферата, които постоянно чупят рекорди, влиянието на човешката дейност върху климатичната система става все по-очевидно“, казва Петери Талаас, генерален секретар на СМО, цитиран от британският вестник The Guardian.
  • явлението Ел Ниньо – топло водно течение, което се появява край Перу; от покачването на температурата на водата коралите се избелват, някой умират, а това от своя страна има последици за екосиситемите, морските хранителни вериги и рибарството. Ел Ниньо е и причината за покачването на нивото на световния океан с 15мм за периода от ноември 2014г. до февруари 2016г.

Други посочени от СМО събития, причинени от промените в климата, са сушата в Южна и Източна Африка и Централна Америка, ураганът Матю в Хаити, проливните дъждове и наводнения в Източна и Южна Азия.

Очаква се негативните тенденции в промяната на климата да продължат и през настоящата година. „Дори и без силен Ел Ниньо през 2017г., ние сме свидетели на други забележителни промени по цялата планета, които поставят под въпрос разбиранията ни за климатичната система. В момента се намираме в наистина неизследвана територия.“  казва Дейвид Карлсън, директор на програмата на СМО за климатични изследвания. Необичайно високите температури в Австралия в началото на годината и топенето на ледовете и в двете полукълба са потвърждение на думите му. При Северния ледовит океан аномалиите са най-силно изразени – през септември е отчетен сезонен минимум от 4.14 милиона квадратни километра (най-ниската степен от 2012г. насам). Само в САЩ от началото на годината досега са поставени 11 743 температурни рекорда, твърди Националната агенция за океански и атмосферни изследвания.

Световната метеорологична организация подкрепя привеждането на мерките от Парижкото споразумение в действие. Припомняме, че Споразумението влезе в сила през октомври 2016г. и до момента е ратифицирано от 137 страни по Конвенцията.  То обединява различни държави под каузата за общи действия за борба с промяната в климата и адаптиране към последиците от нея.

Източници: UNFCCC, WMO

Върху материала работи: Ивета Стоянова[:]