38 милиона долара за преодоляване на кризата след циклона Уинстън

0
1079
03-04-fiji-appeal-grphic-01
Източник: OCHA

Правителството на Фиджи и Организацията на обединените нации отправиха апел за 38,6 милиона долара за критична спешна помощ на 350 000 души, засегнати от мощния циклон Уинстън, който остави островната страна със „загуби с катастрофални размери“.

„В светлината на тежкия и дълъг процес по възстановяване пред нас и от името на народа на Фиджи, искам да помоля за помощ международната общност“, това заяви премиерът Джосая Байнимарама. Той добавя също, че спасителните операции са в разгара си, а Фиджи възстановява с приоритет основни услуги като образование, здравеопазване, инфраструктура и земеделие.

Уинстън, рекордно най-опустошителният тропически циклон в южното полукълбо, порази държавата на 20 февруари като отне над 40 живота и остави засегнати 350 000 души, които се равняват на 40% от населението на страната. Само 54 000 останаха незасегнати, а едва 960 бяха настанени в евакуационни центрове.

Данните за щетите все още се събират, но първоначалните оценки показват различна степен на разрушение като на някои острови тя е 100%. Стотици училища и здравни заведения са повредени или напълно унищожени. Селскостопанският сектор е изправен пред катастрофа със загуба от около 56 милиона долара.

„Почти няма част от обществото ни, която да е останала незасегната. Селските и морските райони понесоха тежестта на циклона“, каза Назат Шамеем Хан, постоянен представител на Фиджи в ООН в Женева.

На остров Коро повече от 3000 души са останали без дом, 21 на сто от добитъка е мъртъв, а растениевъдството в момента е напълно невъзможно. Това прави недостига на храна все по-сериозен проблем в дългосрочен план.

„Това е загуба с катастрофални размери за Фиджи. Непосредствената загуба ще бъде последвана от друга, по-дългосрочна и то в икономически и социален план“, каза още Хан. „Претърпяхме ужасяващ удар във всички сфери на развитие. Това е удар, който ще отнеме години за възстановяване. Сега е точният момент да видим дали нашите приятели ще застанат до народа на Фиджи“.

От своя страна ООН, заедно с хуманитарните си партньори вече подкрепя засегнатата страна. „Изключително важно е, че международната общност осигурява необходимите средства, така че ние можем да помогнем на всички засегнати хора с подслон, здравни услуги, водоснабдяване и канализация. С не по-малко значение е и подкрепата на учениците да подновят своето образование“, твърди Марси Вигода, началник на отдела за  партньорства и привличане на ресурси в Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) в Женева.

В същото време Стивън О’Брайън, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и спешната помощ, отпусна около 8 милиона долара от Централния фонд на ООН за спешно реагиране в отговор на апела.

Освен ООН в помощ на пострадалите се включиха и други страни и организации.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Нанси Борисова

Още по темата: Международна помощ за Фиджи след циклона Уинстън