„Локално действие за глобални резултати“ е темата на Световния ден на градовете

0
251
Сао Пауло, Бразилия

Действията, които градовете предприемат на местно ниво, за да създадат един устойчив свят, ще са от глобално значение, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в понеделник, подчертавайки необходимостта от засилване на напредъка към по-справедливо бъдеще за хората и планетата.

В обръщението си за Световния ден на градовете, ръководителят на ООН подчерта критичната роля на градските райони в постигането на Целите за устойчиво развитие.

Целите за устойчиво развитие на ООН очертават глобалните действия и цели в 17 критични области, включително- намаляване на бедността, равенство между половете и чиста енергия.

„В Световния ден на градовете, нека да се стремим да работим с градовете за изграждането на устойчив, приобщаващ и стабилен свят“, каза той.

„Стъпка назад“ за Целите за устойчиво развитие

Целите за устойчиво развитие бяха очертани през 2015 г. и господин Гутериш посочи, че следващата година ще отбележи средата на поставения краен срок- 2030 г.

Въпреки това, той заяви, че до тук картината изглежда неясна.

„В много от ключовите цели – от бедност и глад до равенство между половете и образование- ние не виждаме прогрес, а стъпка назад“, каза той.

„Последствията са драматични: климатичният хаос ескалира, бедността нараства, неравенствата се увеличават и прочеe.”

Промяна на посоката

Генeралният секретар наблегна на това, че „трябва да променим посоката и ние можем да го направим“.

Във връзка с темата на деня – „Локално действие за глобални резултати“ – той заяви, че Целите за устойчиво развитие са „глобални по обхват, но се осъществяват на местно ниво“, което означава, че тяхното изпълнение е главно в градовете.

Понастоящем повече от половината население по света живее в градски райони, с тенденция броят да се увеличи на 2/3 до 2050 г.

Градовете също генерират над 80 процента от глобалната икономическа дейност и представляват над 70 процента от въглеродните емисии.

Преминаване към зелена енергия

Главният секретар изтъкна, че много градове вече преминават към възобновяема енергия, като си поставят изпълними цели за нулево нетно количество и изграждането на устойчива на климата инфраструктура.

„Насърчавам ги да работят заедно с техните правителства и градове близнаци по света, за да споделят опит и помогнат в повишаването на амбициите.“, посъветва той.

Главният секретар подчерта, че действията, които градовете предприемат за устойчивост на местно ниво, ще имат влияние върху целия свят.

Той също добави, че „трансформиращите политики, които се въвеждат днес, ще бъдат катализатор на промяната, която ще спасява животи в утрешния ден“.

Празниците се завръщат в Шанхай

Глобалните тържества по случай Световния ден на градовете се честват в различен град всяка година. Шанхай беше домакин на първите тържества през 2014 г. и те се завърнаха отново там тази година.

Шанхай е най-големият град в Китай и президентът на страната изпрати поздравително писмо, прочетено от Секретаря на партията в община Шанхай, Чен Жининг.

Други високопоставени лица, които почетоха церемонията по откриването бяха Министърът на жилищното строителство и развитието на градските и селски райони, Ни Хун, и кметът на Шанхай, Гун Женг.

„Градският октомври“ приключи

Със световния ден на градовете, който се чества всяка година на 31 октомври, приключва месецът на подкрепата за устойчива градска среда или „Градски Октомври“.

Директорът на агенцията на ООН, която насърчава по-доброто градско бъдеще за всички, също като главния секретар преди това, наблегна на това защо държавите трябва да ускорят процеса за устойчиво развитие.

„Ние имаме останали само 87 месеца, 380 седмици или 2,600 дни, за да изпълним Целите за устойчиво развитие до 2030 г. Най-добрият начин да го направим е като се уверим, че нашите градове и общества са устойчиви. Времето за действие е сега.“ , каза Маймуна Мохд Шариф, изпълнителен директор на Програмата на ООН за населените места (UN-Habitat).

Приоритет на правителството

Програмата на ООН за населените места (UN-Habitat) се застъпва за локализирането на Целите за устойчиво развитие от влизането в сила на Програма до 2030 г. за устойчиво развитие. Работата на агенцията в тази област е ръководена от това, което тя нарича териториален подход, основан на партньорство, човешки права и управление на няколко равнища.

„Приоритет за всяко едно отговорно правителство е да осигури качество на живот за неговите граждани и да направи градовете по-благоприятни за децата, достъпни за възрастните, по-зелени и по-приветливи“, каза Сидхартa Чатърджи, постоянен координатор на ООН в Китай.

Глобалните чествания на Световния ден на градовете за 2022 г. се проведоха на живо и онлайн. Те се предаваха на живо в комплекса на ООН в Найроби, Кения, родният град на Програмата на ООН за населените места.

Представители от Китай, Еритрея и Кения посетиха церемонията в Найроби, докато повече от 350 души от цял свят се присъединиха в хибридното събитите, като десетки бяха държавите членки, които се включиха онлайн от Найроби.

Превод: Лора Стойкова

Източник: ‘Act Local to Go Global’ provides universal theme for World Cities Day | | 1UN News