Продължава износа на украинско зърно въпреки оттеглянето на Москва от сделката

0
202
Търговски кораби, включително кораби, които са част от сделката за зърно в Черно море, чакат да преминат през протока на Босфора край бреговете на Йеникапъ по време на мъглива сутрин в Истанбул, Турция, 31 октомври 2022 г. REUTERS/Umit Bektas

Кораби пренесоха зърно от украински пристанища в понеделник. Това означава, че Москва не е наложила блокада, въпреки че обяви, че преустановява участието си в споразумението под егидата на ООН за безопасен износ на зърно от зоната на военни действия.

Русия обяви в събота, че спира участието си в подкрепяната от ООН програма за доставки през Черно море. „Гражданските товарни кораби никога не могат да бъдат военна цел или задържани като заложници. Храната трябва да тече“, написа в Туитър Амир Абдула, служител на ООН, който координира програмата.

Малко след това Украйна потвърди, че 12 кораба са отплавали с 354 500 тона зърно. Това е най-голямото количество пренесено зърно от началото на програмата.

Предотвратяване на глада

Москва заяви, че била принудена да се оттегли от сделката за превоз на зърно в Черно море, след като обвини Киев за взривовете, които повредиха руските военноморски кораби в кримското пристанище Севастопол в събота. Украйна нито потвърди, нито отрече, че стои зад експлозиите, които удариха базата на Черноморския флот на Русия в Крим, но твърди, че руският флот е законна военна цел. Москва каза, че взривовете са причинени от вълна от морски и въздушни дронове.

След като Русия спря участието си в програмата за превоз на зърно, Съединените щати обвиниха страната, че използва храната като оръжие. Украинският президент Владимир Зеленски каза, че Москва „изнудва света с глад“. Русия отрича това да е нейната цел.

Президентският говорител Дмитрий Песков каза, че сделката с посредничеството на ООН „едва ли е осъществима“, тъй като Русия вече не може да гарантира безопасността на корабоплаването. Той не уточни защо доставките сега ще бъдат опасни и отказа да каже при какви условия Москва може да се присъедини отново към споразумението.

Но възобновяването на доставките на зърно от Украйна в понеделник подсказва, че Москва преустановява опитите си да наложи нова блокада.

Украйна и Русия са сред най-големите износители на храни в света. В продължение на три месеца подкрепеното от ООН споразумение гарантира, че украинският износ може да достигне до пазарите, премахвайки руската блокада на Украйна. Новината, че Москва се оттегля от сделката, доведе до скок на световните цени на пшеницата с повече от 5% в понеделник сутринта.

Корабите, които отплаваха в понеделник, включваха един, нает от  продоволствена програма на ООН, за да предостави 40 000 тона зърно в засегнатата от суша Африка.

Превод: Моника Мишева

Източник: Reuters