Япония обмисля да разшири обсега на ракетите си

0
362
Островите Сенкаку отдавна са източник на търкания между Токио и Пекин, които претендират за принадлежност на необитаемите острови в Източнокитайско море. | KYODO

Япония обмисля да разшири обсега с над хиляда километра на нов тип високоскоростна ракета с цел да защити своите по-отдалечени острови, включително и оспорваните острови Сенкаку, съобщиха правителствени източници в неделя.

Предвидената модернизация на наземно базираната ракета с голям обсег би поставила крайбрежните райони на Китай и Северна Корея в нейния обхват в момент, когато Япония усилва армията си заради севернокорейските ядрени и ракетни заплахи и нарастващата военната мощ на Китай, казаха източниците.

Островите Сенкаку са източник на търкания между Токио и Пекин, тъй като Китай отдавна има претенции за необитаемите острови в Източнокитайско море.

От друга страна, Северна Корея изстрелва балистични ракети с безпрецедентно темпо от началото на тази година, една от които прелетя и над Япония.

Ракетата, която Япония се надява да разработи, съдържа редица характеристики, които ще я направят трудна за засичане.

След като бъде изстреляна от мобилна пускова установка, бойната глава се отделя на голяма височина и се движи по неправилна траектория, преди да се плъзне със свръхзвукова скорост към целта си.

Проучвания по ракетата започнали през 2018 г., а прототипите са с обсег от няколкостотин километра. Очаква се масовото им производство да започне от следващата фискална година и да бъдат внедрени през 2026 г. Подобрената версия се очаква да разшири обхвата на ракетата с над хиляда километра.

Тези действия на Япония са част от опитите на страната да разработи свои собствени ракети, които са способни да атакуват вражески плавателни съдове извън техния предел на стрелба и които могат да бъдат изстрелвани не само от сушата, но и от кораби и самолети. По този начин Япония планира да разшири обхвата на управляемите ракети „земя-вода“ тип-12 на Сухопътните сили за самоотбрана.

Според правителствени служители, Япония обмисля и закупуването на разработени от САЩ крилати ракети – „Томахоук“, които имат обсег до 2500 километра и могат да летят ниско до земята, за да подсили страната капацитета си за възпиране.

Превод: Моника Мишева

Източник: The Japan Times