Съветът за сигурност разглежда нарастващата заплаха от новите технологии

Security Council counter-terrorism body to review growing threat posed by new technologies

0
388
© Unsplash/Peter Fogden Drones are capable highly advanced surveillance.

Комитетът за борба с тероризма към Съвета за сигурност на ООН провежда важни заседания от петък, в Мумбай и Ню Делхи, относно нарастващата заплаха от новите технологии.

Двудневната среща в Индия е първата от 2015 година, в която Комитетът се свиква извън централата на ООН в Ню Йорк.

Дискусията се фокусира върху три области – интернет и социални медии; финансирането на глобални терористични мрежи и разпространението на безпилотни летателни системи – дронове.

Тези нови технологии се развиват бързо и се използват все по-често от държавите по света, включително за целите на вътрешната сигурност и борбата с тероризма.

Но терористичните групи употребяват неправомерно високотехнологичния софтуер и хардуер за незаконни дейности.

Терористите злоупотребяват с технологиите

Индия председателства Комитета за борба с тероризма до края на тази година. На брифинг с журналисти в Ню Йорк, председателката на комитета, посланикът от Индия, Ручира Камбодж, заяви, че тази важна среща ще отразява последните развития и доказани проучвания над тероризма и използването на технологии.

Тя каза, че срещата ще обедини „знания и богат опит по темата, с участието на страните-членки, съответните оперативни партньори и ключови заинтересовани страни.“

Срещата ще бъде платформа за обмен на идеи за това как технологичният сектор да се справи с разпространението на терористично съдържание онлайн и ефективно да противодейства на терористичната пропаганда.

Също така, се очаква да се обсъди как терористите използват иновациите в технологиите и техническите си умения, за да обменят пари от групово финансиране, продажба на стоки, дарения в социалните медийни платформи и други методи.

Дронове и изкуствен интелект

Друг проблем, който ще бъде разгледан, е потенциалното използване за нелегални цели на 3-D печат, роботика, изкуствен интелект, машинно обучение, безпилотни летателни системи и синтетична биотехнология.

Координаторът по информационни технологии към Комитета, Дженифър Брамлет, заяви, че държавите членки вече са предприели действия по справянето с нарастващото ползване на дронове.

„Разбира се,  летищата и критичните инфраструктури са зони, забранени за летене. Разбира се, самите компании са предприели стъпки по изграждането на механизми за геоблокиране, с цел дроновете, които са засечени да летят на определени места, да бъдат деактивирани автоматично.“, добави тя.

Тя каза също, че се провеждат „редица дискусии“ за това как се продават дроновете, „и кой може да ги купи“.

Окончателно решение

Поради сложността на проблема и бързото му разрастване, се очаква държавите членки да подготвят финален документ, който да разяснява как терористите използват технологиите, като целта е спирането на техните дейности.

От държавите членки се очаква да обсъдят последните събития и проучвания на заплахата, и да обменят добри практики, които да съответстват на международните закони за правата на човека.

Ще бъдат обсъдени още съвместните мерки, които да бъдат прилагани чрез индустриално сътрудничество, публично-частни партньорства и законодателни, политически и регулаторни действия.

За Комитета

Комитетът за борба с тероризма е основан с единодушие на 28 септември 2001 г., след терористичните атаки в САЩ, като всички 15 държави членки на Съвета за сигурност са част от него.

На Комитета е възложена задачата да следи за въвеждането на мерки за подобряване на правните и институционални умения на държавите за борба с тероризма, на всяко равнище- местно и международно.

На брифинг с журналисти, председателят на комитета напомни, че „всеки акт на тероризъм е неоправдан, независимо от мотивите“.

Посланик Камбодж заяви, че първият ден от срещата се провежда на място, с особено голямо символично значение – хотел „Тадж Махал Палас“ в Мумбай, за да бъдат почетени десетките жертви от 2008 г., убити от терористи по време на четиридневна обсада. Още десетки са били убитите в града при други координирани атаки на военни.

Вторият ден от срещата се провежда в столицата на Индия, Ню Делхи.

Тя добави още, че тероризмът е „транснационален” проблем, и сътрудничеството между държавите членки е от ключово значение за вземането на ефективни решения.

 

Превод: Лора Стойкова

Източник:  UN News