Незаконната окупация на палестинска територия от Израел – равносилна на „заселнически колониализъм“: експерт на ООН

0
917
UN News/Shirin Yaseen Разделителната стена в окупирана палестинска територия

Израелската окупация е незаконна и неразличима от „заселническо-колониална“ ситуация, която трябва да приключи, заяви в четвъртък независимият експерт на ООН за окупираната палестинска територия като предварително условие за палестинците да упражнят правото си на самоопределение.

„Повече от 55 години израелската военна окупация възпрепятства реализирането на правото на самоопределение на палестинския народ, нарушавайки всеки компонент на това право и умишлено преследвайки „де-палестинизацията“ на окупираната територия“, каза Франческа Албанезе , специален докладчик на ООН за положението с правата на човека в палестинските територии, окупирани от 1967 г., в доклада си до Общото събрание на ООН.

Докладът твърди, че израелската окупация нарушава палестинския териториален суверенитет чрез изземване, анексиране, фрагментиране и прехвърляне на цивилното население на окупираната територия.

Освен това окупацията „застрашава културното съществуване на палестинския народ“, се казва в прессъобщението на Службата на Върховния комисар за правата на човека, което обобщава доклада, изтривайки или присвоявайки символи, изразяващи палестинската идентичност, и нарушава способността на палестинците да се организират, освободени от чуждо господство и контрол, чрез потискане на палестинска политическа дейност, застъпничество и активизъм.

„Стратегическа фрагментация“

„Това по същество е доказателство за намерението за колонизиране на окупираната територия и проявява политиката на доминиране на Израел чрез „стратегическата фрагментация“ на окупираната територия“, каза експертът.

В доклада се отбелязва, че политическият, хуманитарен и икономически подход на международната общност за разрешаване на израелско-палестинския конфликт се провали без изключение.

„Тези подходи обединяват коренните причини с признаците и служат за нормализиране на незаконната окупация на Израел, вместо да я оспорват. Това е неморално и прави регулаторната и лечебна функция на международното право безполезна“, каза Албанезе.

Смяна на парадигмата

Докладът призовава за „смяна на парадигмата“, което включва отдалечаване от наратива за „конфликт“ между израелци и палестинци, и признаване на „умишлено придобивната, сегрегационистка и репресивна заселническо-колониална окупация“ на Израел.

Г-жа Албанезе призова международната общност официално да признае и осъди заселническо-колониалния характер на израелската окупация.

Без преговори за оттегляне

Тя също поиска незабавно прекратяване на незаконната окупация и призова Израел да изтегли своя военен персонал и подкрепа за израелските цивилни в колониите.

Тя предупреди всички държави да не подлагат изтеглянето на Израел на преговори между Израел и Палестина.

„Смислените дискусии за политическо решение за Палестина могат да започнат само когато незаконната окупация бъде премахната веднъж завинаги“, заяви експертът.

Специални докладчици като г-жа Албанезе се назначават от базирания в Женева Съвет на ООН по правата на човека, за да проучат и докладват по конкретна тема за човешките права или ситуация в дадена страна. Длъжностите са почетни, а експертите не получават заплащане за работата си.

 

Превод: UNA News България

Източник: UN News