Климатът – Цел за устойчиво развитие за месец ноември 2022 г.

0
271

Всеки месец ООН избира една от 17-те Цели за устойчиво развитие за цел на месец. Това издание е посветено на Цел 13 за устойчиво развитие. Тя е свързана с действия в областта на климата. Световните лидери се събират в Египет за Конференцията на ООН за изменението на климата (COP27). Срещата ще се проведе от 6 до 18 ноември и ще се търси солидарност и действия по редица въпроси от решаващо значение за справяне с извънредната ситуация, свързана с климата.
„Всяко правителство, всеки бизнес, всеки инвеститор, всяка институция трябва да предприеме конкретни действия за постигане на нулева нетна стойност“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Защо трябва да ни е грижа?
Температурата се повишила с 1,1ºC над прединдустриалното ниво, ледниците се топят, а морското равнище се покачва. До 2030 г. около 700 милиона души ще бъдат изложени на риск от разселване само заради сушата.
Следователно постигането на цел 13 е наложително за спасяването на човешки живот и препитание и е от ключово значение за превръщането на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. – планът за по-добро бъдеще – в реалност.

Времето за действие изтича
В навечерието на COP27 ООН публикува поредица от важни доклади със смесени лоши новини и някои положителни тенденции. Изводът е, че човечеството е в надпревара с времето, за да запази планетата си годна за живот.
В нов доклад УНИЦЕФ се посочва, че горещите вълни стават все по-дълги, по-силни, по-широко разпространени и по-чести. Прогнозите са, че до 2050 г. над 2 милиарда деца ще се сблъскат с по-чести топлинни вълни.

Нивата на парниковите газове достигат нови върхове
Данните от Бюлетина за парниковите газове на Световната метеорологична организация (СМО) посочват, че през 2021 г. атмосферните нива на трите основни парникови газа – въглероден диоксид, метан и азотен оксид – са достигнали рекордно високи стойности.
Докладът на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) за разликата в емисиите през 2022 г. установява, че действащите политики водят до повишаване на температурата с 2,8ºC до края на века. „Ангажиментите за нулева нетна консумация нямат никаква стойност без плановете, политиките и действията, които ги подкрепят“, подчерта генералният секретар на ООН.

Националните планове за климата все още са недостатъчни
Новият доклад на ООН за изменението на климата показва, че комбинираните ангажименти на 193-те страни по Парижкото споразумение ще доведат до увеличаване на глобалните емисии на парникови газове с почти 11% до 2030 г.
Във втория доклад на ООН се разглеждат плановете на 62 държави за преход към нулеви нетни емисии до средата на века. Ако всички дългосрочни стратегии бъдат изпълнени, през 2050 г. емисиите им могат да бъдат с около 68% по-ниски, отколкото през 2019 г.

Африка е домакин на Конференцията за на ООН за изменение на климата
Африка, която допринася само за около 3% от световните емисии на парникови газове, понася непропорционално тежкото бреме на климатичната криза. Провеждането на COP27 в Египет може да се превърне в преломен момент за континента.

Бъдете част от решението
Необходимостта от ускоряване на действията в областта на климата не подлежи на съмнение, а решения съществуват. Изтеглете приложението ActNow и запишете действията си в областта на климата.

Превод: Деница Ковачева
Източник: ТУК