Афганистан: Пратеник на ООН заклейми последната смъртоносна атака срещу цивилни

0
1416
04-02-2015Khost_Afghan
Снимка: UNHCR

Специалният пратеник на ООН за Афганистан осъди „най-категорично“ вчерашния (02.04.) смъртоносен самоубийствен атентат в град Хост, в източната част на страната, които остави десетки жертви и ранени.

Според съобщения в медиите, атентатор самоубиец е взривил експлозивно устройство сред група от цивилни, участващи в мирна демонстрация срещу корупцията, недалеч от резиденцията на губернатора на провинция Хост. Нападението е причинило смъртта на 16 души и ранило най-малко 40, включително четири деца.

„Подобна умишлена атака срещу група цивилни е зверство“, заяви Никълъс Хейсъм, Специален представител на Генералния секретар и ръководител на Мисията на ООН за оказване на помощ в Афганистан (UNAMA), в изявление за медиите. „Лицата, които отговарят за това бездушно престъпление, трябва да бъдат държани отговорни.“

Бомбардировката е последната от поредица от целенасочени атаки в Афганистан, които направиха 2014 г. най-смъртоносната за цивилни, според доклад на UNAMA, публикиван през февруари. Миналата година, общо 3699 цивилни са били убити и 6849 ранени – най-голям брой цивилни жертви, отбелязани в рамките на една година, след като ООН започна следене през 2007 г.

В изказването си, Никълъс Хейсъм изказа съболезнования на семействата на жертвите и пожела бързо възстановяване на ранените.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова