Бан Ки-Мун приветства споразумението за ядрената програма на Иран

0
869
04-02-2015Iran_Nuclear
Снимка: IAEA/Paolo Contri

Вчера (03.04.), Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, поздрави екипа на международните преговарящи и Иран за постигането на политическа рамка, която проправя пътя за исторически всеобхватен съвместен план за действие, в областта на ядрената програма на Иран, което да бъде постигната до 30 юни.

„Това всеобхватно споразумение ще осигури значителни ограничения на ядрената програма на Иран и за премахването на всички санкции“, заяви Бан Ки-Мун, в изявление, разпространено от говорителя му, след съобщението, че Иран и министрите на външните работи на т. нар. „Е3+3“ (Китай, Франция, Германия, Русия, Обединеното кралство и Съединените щати), са постигнали споразумение.

„Споразумението ще уважава нуждите и правата на Иран, като същевременно осигурява гаранции на международната общност, че ядрените дейности ще останат мирни“, продължава изявлението на Генералния секретар.

В изявлението се казва още, че Генералният секретар е убеден, че едно всеобхватно, договорено решение на иранския ядрен въпрос ще допринесе за мира и стабилността в региона и ще даде възможност на всички страни да си сътрудничат и да се справят с многото сериозни предизвикателства пред сигурността, пред които са изправени.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова