Обама съобщи за „добрата сделка” с Иран

0
931

 

Obama_2009-12-01_West_Point_speech_screenshot
Снимка: Wikimedia Commons

В четвъртък президентът на САЩ Барак Обама каза, че шестте световни сили са сключили „добра сделка” с Иран, която ще „го спре от придобиване на ядрено оръжие”.

„Имаме историческата възможност да предотвратим разпространяването на ядрено оръжие в Иран, и то да направим това по мирен път, с международната общност плътно зад нас. Трябва да сграбчим тази възможност”, каза Обама.

Изявлението на Обама идва, след като преговарящите страни – САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, се споразумяха с Иран за рамките на сделката. Окончателния текст трябва да се изготви до 30 юни. Споразумението, което обхваща 10 години, ще ограничи центрофугите на Иран, ще намали запасите от обогатен уран, ще увеличи инспекциите на ядрените им съоръжения и като цяло ще затрудни страната да създаде ядрено оръжие. В замяна световните сили ще свалят санкциите, които задушаваха икономиката на страната през последните години.

Това споразумение обаче не е прието особено добре от президента на Израел Бенямин Нетаняху, както и от кралят на Саудитска Арабия, които смятат, че не са предвидени достатъчно строги мерки спрямо Иран. Обама заяви, че ще говори с всеки от тях поотделно и освен това смята тази пролет да покани и други арабски лидери в Кемп Дейвид, където да обсъдят въпросите по сигурността.

Обама също среща и съпротивата на Конгреса, където мнозинството републиканци застанаха зад възраженията на Нетаняху и заявиха, че може да блокират сделката. Освен това някои от демократите също имат възражения.

„Ако Конгресът блокира тази сделка, без да се позове на анализи и без да предложи разумна алтернатива, именно САЩ ще бъде обвинена за провала в дипломацията”, каза Обама.

Говорителят на Камарата на представителите Джон Бейнър нарече споразумението „отклонение от първоначалните цели на Белия дом”.

„Ще бъде наивно да мислим, че Иран няма да продължи да използва ядрената си програма и икономическите облекчения, за да дестабилизира района”, каза Бейнър.

От друга страна, лидерът на демократите в Сената Хари Райд каза, че е „предпазливо оптимистичен” относно постигнатото споразумение.

„Сега е времето за внимателно обсъждане, а не за прибързани действия, които могат да подкопаят възможностите за успех”, каза той. „Все още има какво да научим за това, което е договорено, и за това, което ще се случи до края на юни. В идващите дни и седмици всички ние трябва да си поемем дълбоко въздух, да разгледаме детайлите и да дадем възможност на този критично важен процес да се развие до край.”

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN