Може ли Конгресът на САЩ да саботира сделката с Иран?

0
837

 

US_Congress_02
Снимка: Wikimedia Commons

Белият дом е удовлетворен от новото рамково споразумение с Иран, но това не може да се каже за републиканците в Конгреса.

Членовете на Конгреса са скептично настроени към сделката и има възможност да организират изслушвания, да поканят лица, които да свидетелстват за опасностите от сделката и за грешките в правителствената стратегия, като по този начин да злепоставят администрацията, каза Джозеф ДеТомас, бивш съветник на Държавния департамент. Освен това те могат да откажат отпускането на средствата, необходими за влизането в сила на споразумението, което би го забавило.

На 14 април членове на Комитета по външни отношения на Сената планират  да гласуват за Акта за преразглеждане на иранската ядрена сделка, предложен от сенатор Боб Коркър. Това ще даде шанс на членовете на Конгреса в срок от 60 дни, след като е постигнато споразумението, да решат дали искат да вдигнат санкциите срещу Иран.

Конгресът и Обама отново са на различни позиции. Президентът е категоричен, че иска санкциите срещу Иран да се вдигнат, и е готов да наложи вето върху мяркатана Конгреса. Въпреки това Конгресът може да реши да рискува и да наложи нови санкции. Това обаче ще бъде трудно, тъй като ще са му необходими 2/3 от гласовете, което означава, че ще трябва да се привлекат и гласовете на демократите.

Демократът от Камарата на представителите Джералд Коноли каза, че много от републиканците са оформили позицията си по въпроса много преди да се запознаят с рамковото решение. Според ДеТомас в тази ситуация лидерите им могат да се нахвърлят срещу Белия дом и дипломатите в Швейцария и пренебрегвайки тяхното мнение, да наложат нови санкции върху Иран. Това според него ще развали споразумението.

След речта на президента на Израел Бенямин Нетаняху пред Конгреса републиканците изпратиха писмо до иранските лидери, уведомявайки ги, че бъдещият президент на САЩ може да не изпълни обещанията направени от сегашния.

Ако конгресмените успеят да превъзмогнат ветото на президента и да наложат по-строги санкции срещу Иран, последствията ще бъдат с трайни. Според ДеТомас останалите световни сили ще се обърнат срещу САЩ

Захари Голдман от Училището по право на Нюйоркския университет каза: „Допълнителните санкции ще бъдат пагубни”.

Процесът на преговори все още не е приключил, нито пък дискусията по въпроса. Членовете на Конгреса ще разкрият какви са техните позиции през следващите седмици и месеци, а преговорите ще продължат през лятото.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC