Картър ще направи първата си визита в Азиатско-тихоокеанския регион

0
875
Wikimedia Commons

 

Carter,Ashton
Снимка: Wikimedia Commons

Следващата седмица министърът на отбраната Аштън Картър ще посети Япония и Южна Корея по време на първото си пътуване до Азиатско-тихоокеанския регион като ръководител на Пентагона. Целта на това пътуване е да се подсили стратегическото „ребалансиране” в региона.

През следващите два месеца Картър планира да направи още една визита в този регион, посещавайки Сингапур за форума „Диалог Шангри-Ла”, където той ще се срещне с партньори от Югоизточна Азия. След това Картър ще отпътува за Индия.

Това посещение идва във време на напрежение в региона, след като Китай и най-близките ѝ съседки си противостоят за контрола на ресурсите в спорните води, рифове и острови в Южнокитайско и Източнокитайско море. САЩ притиска Китай и съседките ѝ да разрешат морските и териториалните си спорове по мирен път.

В изявление на Пентагона стана ясно, че Картър ще започне пътуването си с визита в Аризонския университет, където ще изнесе лекция пред студентите за връзките между националната сигурност и икономическата сигурност. Той също ще обсъди плановете на администрацията да ускори процеса по „ребалансиране” в Азиатско-тихоокеанския регион, който Обама обяви за една от стратегическите цели в областта на отбраната през 2012 г.

Картър ще пристигне в Япония във вторник и ще се срещне с японските лидери в сряда и четвъртък, за да обсъдят двустранната сигурност и други въпроси преди посещението на министър-председателя Шинцо Абе във Вашингтон в края на април.

В четвъртък Картър ще пристигне в Сеул и ще се срещне с правителствените представители в петък, за да потвърди американския ангажимент към сигурността в Южна Корея.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: Reuters