Съветът за сигурност разреши по-нататъшно съкращаване на мироопазващите сили на ООН в Либерия

0
1250
04-02-2015UNMIL_Troops
Снимка: UNMIL/Staton Winter

Вчера (02.04.), Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за разрешаване на третия етап за съкращаване на мироопазващата мисия на ООН в Либерия до 3590 военнослужещи и 1515 полицаи, и реши, че мандатът на мисията вече няма да включва електорална подкрепа.

Текстът потвърждава очакването на Съвета, че правителството на Либерия ще поеме напълно своите цялостни отговорности по сигурността от Мисията на ООН в Либерия (UNMIL), не по-късно от 30 юни 2016 г. и също така потвърждава намерението си да обмисли продължаване и бъдещо преконфигуриране на UNMIL.

Членове на Съвета поискаха от Генералния секретар да рационализира цивилния елемент от дейностите на UNMIL и да отразява напълно съкращаването на полицейските и военните части и стесняването на мандата, решено в резолюция 2190 (2014), както и към консолидиране на трите елемента на Мисията, в съответствие с прехода на сигурността.

Призовавайки правителствата на Либерия и Кот д’Ивоар да продължат укрепването на сътрудничеството помежду си, особено по отношение на граничната зона, резолюцията призовава всички структури на ООН в Кот д’Ивоар и Либерия, включително операцията на ООН в Кот д’Ивоар (UNOCI) и UNMIL, за да подкрепи ивоарските и либерийските власти по този начин.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова