Либия: Мисията на ООН осъди въздушните атаки на летище в град Зинтан

0
1094
04-02-2015Zintan_Libya
Снимка: OCHA/Jihan El Alaily

Мисията на ООН за оказване на помощ в Либия (UNSMIL) осъди остро въздушните удари на летище в западния град Зинтан, които са застрашили цивилни и сериозно подкопават опитите за осигуряване на решение на либийската криза.

В изявление, UNSMIL припомни на всички страни, по силата на международното хуманитарно право, че многократните нападения срещу цивилни обекти в последните дни, може да представляват военни престъпления.

Със значителни усилия, в посока на цялостно прекратяване на огъня и напредъка на деескалация на военните действия, Мисията на ООН призова всички военни участници да се въздържат от предприемане на действия, които може да увеличават напрежението.

Ръководителят на Мисията на ООН, Бернардино Леон,  съдейства на последователните кръгове на преговори между либийските страни – първоначално, организирани от Службата на ООН в Женева, а след това в Алжир и през миналата седмица, в Мароко –  и наскоро предупреди, че докато се опитват да влязат в „решителния кръг“ на преговорите, продължаващата борба в Либия и напрежението на други места в региона, предизвиква „друга сигнализация„ по отношение на деликатния характер на процеса на изграждане на мира в страната.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова