ООН осъди терористичната атака в кенийски университет

1
900
621922Ban_Kimoon
UN Photo/Mark Garten

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, и ръководителят на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), Ирина Бокова, осъдиха терористичната атака в университет в Североизточна Кения. Двамата изразиха своята солидарност към кенийския народ и призоваха за незабавно правосъдие за отговорните за смъртоносната атака.

Говорител на Бан Ки-Мун в Ню Йорк предаде изявлението на Генералния секретар, според което атаката, извършена в кампуса на университета в Гариса, е довела до смъртта на мнозина, а много други са били ранени.

„Генералният секретар изразява своята солидарност към народа и правителството на Кения и уверява в подкрепата на ООН към Кения и страните от региона, в усилията им да предотвратят и да се справят с тероризма и насилствения екстремизъм“, се казва още в изявлението.

В допълнение, в изявлението Бан Ки-Мун изразява и своите съболезнования към семействата на жертвите и пожелава скорошно оздравяване на пострадалите.

В друго изявление, Генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, също осъди строго случилото се и подчерта, че „подобна жестока атака срещу институция за висше образование е преднамерена атака срещу бъдещето на страната и срещу амбицията на студентите да придобият умения, да преследват професионално развитие и да допринесат за тяхната нация.“

„Желанието за знание, свободата да се мисли критично и да се търсят отговори – отличителните белези на университета – те са поставени под заплаха“, заяви Ирина Бокова. Тя призова виновниците да бъдат подведени под отговорност и изрази съболезнованията си към правителството на Кения, студентите, персонала и семействата, които са били засегнати от трагедията.

 

Източник: UN News Centre

 

Comments are closed.