УНИЦЕФ стартира информационна кампания за мини в конфликтни зони в Украйна

0
688

UNicef

Най-малко 109 украински деца са били ранени, а още 42 са били убити от мини и артилерийски оръдия, в следствие на гражданския конфликт в източноевропейската страна, заявиха от УНИЦЕФ във вторник (31 март), когато обявиха и стартирането на нова информационна кампания.

По време на публично изявление, само няколко дни преди отбелязването на Международния ден в защита на пострадалите от противопехотните мини, който се отбелязва на 4 април, УНИЦЕФ предупреди, че броят на пострадалите деца в засегнатите от конфликти зони в Украйна като Донецк и Луганск, може да е по-голям отколкото първоначално беше смятано.

“Броят на убитите и осакатени от мини и неизбухнали артилерийски оръдия деца може да бъде по-голям, ако се включат неконтролираните от правителството региони“, заяви Мари-Пиер Поарие, регионален директор на УНИЦЕФ за Централна и Източна Европа. „Липсата на достъп до тези региони представлява истинско предизвикателство за хуманитарните работници“, добави още Поарие.

В края на февруари 2014 г., ситуацията в Украйна, която първоначално беше смятана за вътрешна политическа криза, прерасна в сблъсъци в различни части от страната и впоследствие се превърна в още по-голям източен конфликт. Въпреки постигнатото през септември 2014г. примирие в Минск, ситуацията в Украйна се влошава, като носи сериозни последствия за единството на страната, териториалния й интегритет и стабилност.

Според скорошни предположения в медиите, ситуацията може да се влоши още повече, тъй като се твърди, че се извършва масивна кампания за набиране на поддръжници на антиправителствени групи.

Според излезлия наскоро доклад за права на човека, публикуван от службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека, нарастването на броя на нещастните случаи в Украйна продължава, въпреки последователните примирия, тъй като конфликтът между правителството и революционните групи се е изострил през последните седмици, особено около региона на летището в Донецк и около град Дебалцево.  В сблъсъците са били убити стотици, както цивилни граждани, така и военни.

Броят на нещастните случаи нараства още повече, тъй като останалите от военните действия мини и неизбухнали артилерийски съоръжения, стават лесна плячка за децата, поради факта, че са цветни и имат малки размери. Децата са привлечени от тях, смятайки ги за играчки или ценности, но това води до смъртта им.

В резултат,  ООН стартира образователна програма в засегнатите от конфликти зони в Украйна, чиято цел е да достигне 500 000 деца и техните семейства и да ги информира за рисковете от мини и експлозиви.

„Досега имаше много ниско ниво на осведоменост относно опасностите, които крият мините и експлозивите“, заяви Поарие. „Поради това, ние работим с нашите партньори и повишаваме информираността на семействата за опасните бойни припаси, останали на много места, където е имало военни действия. По този начин децата и техните родители знаят за какво да внимават и как да се предпазят“, допълни тя.

От ООН припомнят, че най-малко 5 милиона души в Украйна са били засегнати от кризата, включително 1,7 милиона деца.

 

Източник: UN News Centre