Афганистан: Съветът за сигурност приветства преговорите между правителството и талибаните

0
962

620193Burindi_Council

UN Photo/Devra Berkowitz

Съветът за сигурност на ООН приветства наскоро проведените преки преговори между афганистанското правителство и представители на талибаните като стъпка към „мира и помирението“ в региона.

Преговорите – които се проведоха на 7 юли в столицата на Пакистан, Исламабад – са само първата стъпка в поредица от преговори за изграждане на доверие между правителството и групата.

В допълнение към приветстването на ангажимента между двете страни, Съветът за сигурност също така повтори „жизненоважната роля“, която жените трябва да играят в мирния процес и припомни необходимостта от „пълното, равно и ефективно участие на жените на всички етапи“.

Накрая, членовете на Съвета потвърдиха ангажимента си за подкрепа на Афганистан по пътя към мира, помирението, демокрацията и развитието.

В изявлението на Съвета се казва още, че Специалният представител на ООН в Афганистан, Никълъс Хейсъм, още на 8 юли е предположил, че преговорите могат да бъдат признати като резултат от неотдавнашните съгласуваните усилия за повторно изграждане на отношенията между Афганистан и Пакистан.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова