Пентагонът обяви Китай и Русия за най-голямата заплаха за националната сигурност на САЩ

0
1611
1280px-The_Pentagon_US_Department_of_Defense_building
Снимка: Wikimedia Commons

Новата национална военна стратегия на САЩ определя Китай и Русия като „агресивни държави, които са заплаха за сигурността на Америка“. Докладът, изготвен от Пентагона, предупреждава за увеличаващите се предизвикателства в областта на технологиите и влошаващата се международна стабилност. Другите две страни, възприемани от САЩ като потенциална опасност, са Иран и Северна Корея.

В документа Китай са обвинени, че чрез строителните си дейности върху изкуствени острови в Южнокитайско море допринасят за ескалацията на напрежението в региона. Пентагонът смята освен това териториалните претенции на Китай за несъвместими с нормите на международното право. Според доклада целта на тези действия е да се засили цивилното присъствие и да се установи военно надмощие в Южнокитайско море.

Критиките към Русия са свързани основно с конфликта в Украйна и „руската тенденция на непризнаване на суверенитета на съседни държави и на постигане на цели чрез военна сила“. За сравнение последната национална военна стратегия на САЩ от 2011 г. почти не обръща внимание на Русия. В отговор на новия доклад говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че твърденията на Пентагона са конфронтационни, лишени от обективност и възпрепятстващи подобряването на американските отношения с Москва.

Иран и Северна Корея се считат за заплаха за САЩ и съюзниците им заради ядрените им способности и притежанието на балистични ракети. В новата военна стратегия Пентагонът изрично подчертава, че нито една от посочените държави не е възприемана като страна, търсеща директен военен конфликт със САЩ, но всяка от тях поражда сериозно безпокойство във връзка със сигурността.

Като сериозна опасност за сигурността на САЩ се определят и екстремистки организации като „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. Непосредствената заплаха идва от факта, че тези групировки съчетават високотехнологичните си военни способности и киберпропаганда с екстремистки идеологии. Това променя хода на битките в бъдеще, правейки ги по-дълги и комплексни.

Не на последно място докладът предупреждава за бързото развитие на технологични способности в редица държави, което поставя под въпрос лидерството на Америка в тази сфера.

„От публикуването на последната национална военна стратегия до днес се наблюдава тенденция на глобален безпорядък, докато военното превъзходство на САЩ в някои области е в процес на разруха.“ – коментира пред журналисти генерал Мартин Демпси, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.

Въпреки притесненията на Демпси Америка разполага с огромен бюджет за отбрана, възлизащ на стойност от около 600 милиарда долара и затвърждаващ абсолютната световна хегемония на страната по този показател.

Източници: The GuardianДарикДарик – 02.07