Алексей Милер: „Газпром“ прекрати доставките на газ за Украйна и няма да ги възобнови без предплащане

0
1682

Alexey_Miller,_2013

Снимка: Wikipedia/Kremlin.ru

Газпром прекрати доставките на газ за Украйна в 10:00 московско време днес, 1 юли, и няма да доставя газ в страната на каквато и да било цена без предплащане, заявви председателя на управителния съвет на газовия гигант Алексей Милер. По-рано ръководителят на пресслужбата на „Укртрансгаз“ Максим Белявский съобщи, че към 1 юли Украйна внася газ само от територията на Словакия и че по други направления доставки не се осъществяват. След тристранните преговори във Виена, представители на Киев заявиха, че Укайна не планира да купува газ от „Газпром“ докато не се постигне договореност за цената. Това решение се обяснява с това, че Киев не го устройват предложенията на Москва за цената на синьото гориво. Цената на руския газ за Украйна с отстъпката от $40 в този период, съгласно предложението на руската страна, трябва да бъде $247,18 за хиляда кубически метра. Цената не е увеличена спрямо цената, която Украйна плащаше за втората четвърт на 2015 г.

По думите на главата на министерството на енергетиката на Русия Александър Новак, Украйна разчитала на голяма отстъпка – около 30%. Но тези очаквания, по негово мнение, са били абсолютно неоснователни. При такива отстъпки цената за Украйна би била много по-ниска, отколкото за други страни, а това не съответства на пазарните условия.

По думите на Белявский, транзитът на руски газ за европейските потребители се обезпечава в пълен обем.

„Към днес сутринта, „Укртрансгаз“ традиционно обезпечава в пълен обем и своевременно всички заявки за транспорт на синьо гориво за европейските потребители“, каза той.

 

Източници: Russia Today

Снимка: Russia Insider

Изготвил: Димитър Велинов