Африканска делегация на мирна мисия в Киев

Делегация от африкански лидери започна мирна мисия в украинската столица Киев на 16 юни.

0
125
Южноафриканският президент Сирил Рамафоса и главният прокурор на Украйна Андрий Костин посещават място на масов гроб, източник: Валентин Огиренко, Ройтерс

  Мирната делегация включва лидерите на Южна Африка, Замбия, Сенегал и Коморските острови. Президентите Йовери Мусевени от Уганда, Денис Нгесо от Република Конго и Абдел Фатах ал-Сиси от Египет не се включиха в пътуването, а изпратиха свои представители.

Африканската делегация се срещна с представители на украинското Министерството на отбраната, а по-късно в същия ден са планирани разговори с президента на страната Володимир Зеленски.

След срещата със Зеленски делегацията планира пътуване до Санкт Петербург на 17 юни (събота) за разговори с президента на Русия Владимир Путин.

Най-малко две експлозии разтърсиха Киев, но няма загинали в града, съобщи кметът Виталий Кличко. Сирените за въздушна тревога завиха малко след началото на посещението на делегацията, а лидерите трябваше да се покрият в бомбоубежище.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър:

“Путин “изгражда доверие”, като предприема най-голямата ракетна атака срещу Киев на фона на посещението на африкански лидери в нашата столица.”

А в следваща публикация добави:

“Руските ракети са послание към Африка: Русия иска повече война, а не мир.”

Делегацията започна посещението си от град Буча, в който се твърди, че руските войски са извършили екзекуции, изнасилвания и мъчения, а международни следователи събират доказателства за предполагаемите военни престъпления там.

В проект на рамков документ, с който агенция „Ройтерс“ се е запознала, се съобщава, че целта на мисията на африканските лидери е насърчаване на мира и страните да се съгласят на дипломатически процес. Тези мерки биха могли да включват изтегляне на руските войски, премахване на руските тактически ядрени оръжия от Беларус, спиране на изпълнението на заповедта за арест на Международния наказателен съд срещу Владимир Путин и облекчаване на санкциите, наложени на Русия.

Страните на африканския континент са силно засегнати от последиците от руско-украинския конфликт, който увеличи цените на храните и доведе до риск от глад, тъй като и двете воюващи страни са големи износители на зърно.

В настоящия момент са предложени най-малко пет мерни плана по отношенията на войната в Украйна – планът на Володимир Зеленски, китайският план и плановете, представени от Ватикана, Индонезия и африканската делегация.