Почина известният български дипломат Иван Гарвалов

0
475

Бившият заместник-външен министър и дългогодишен български дипломат в системата на ООН Иван Гарвалов е починал на 92-годишна възраст в петък в София, съобщиха от семейството му.

Поклонението ще се проведе във вторник в църквата „Св. София“ от 12.30 часа.

Иван Гарвалов е роден на 17 ноември 1930 г. Завършил е английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“.

Заемал е дипломатически постове в Индия, Мианмар, Индонезия, Египет. Най-дълго време обаче Иван Гарвалов работи като представител на България в системата на ООН. Бил е председател на Третия и на Четвъртия комитет на Общото събрание на ООН, Комисията на ООН по правата на човека, Социалния комитет на ИКОСОС. Иван Гарвалов представлява България в Съвета за сигурност по време на мандата на страната ни като непостоянен член на Съвета в периода 1986-1987 г. Участвал е в създаването на редица конвенции и документи на ООН.

Бил е първи заместник-министър на външните работи на Република България през 1991 г.

Автор е на десетки книги и публикации, посветени на правата на човека и международните документи на ООН за защитата им, “Деколонизацията: най-големия успех на ООН”, “Приемането на България в ООН”, мемоарните “ООН – средище на възможните мисии” и „Отношенията между България и Турция в ООН и ОССЕ в периода 1984 – 1989 г. през погледа на един български дипломат“.

Посланик Иван Гарвалов беше дългогодишен председател на Дружество за ООН в България и негов представител в Международната федерация на Дружествата за ООН (World Federation of UN Associassion, WFUNA).

Ще запомним Иван Гарвалов като безспорен авторитет по въпросите на ООН, един от стълбовете на Дружеството за ООН в България, човек, който се отнасяше топло с всички и с желание споделяше богатия си опит с по-младите поколения дипломати, учени, общественици, студенти и ни насърчаваше в нашите търсения.

От името на Управителния съвет и всички членове на Дружежеството за ООН в България поднасяме най-искрени съболезнования на семейството и близките му!