Испанската лагуна, популярна с размножаването на фламинги, пресъхва заради продължаващата суша

0
74
Източник: Wikipedia

Миналата година хиляди двойки фламинго посетиха прочутите южни влажни зони Фуенте де Пиедра в Испания, за да излюпят малките си в една от най-големите колонии на тези емблематични птици в Европа. Вече не.

В събота можеха да се видят само няколко десетки възрастни птици след продължителната суша в Испания, която пресуши солената лагуна и принуди повечето мигриращи птици да избягват влажната зона.

„Жалко е заради туризма, хората идват тук за един ден. Обикновено лагуната е пълна с фламинги. Има и много други птици. Изглежда, че причината за това са климатичните промени“, каза в събота пред Ройтерс 53-годишният местен жител Алберто Гонзалес Санчес.

Африка Лупион, управител на природния резерват Фуенте де Пиедра, заяви през февруари пред радиостанция Cadena Ser, че нивото на дъждовете е най-ниското от 1995 г. насам.

От 1984 г. насам, когато е обявена за природен резерват, в лагуната, която се намира в провинция Малага, са се излюпили над 200 000 пиленца фламинго, според данни на Службата за земеделие, животновъдство, рибарство и устойчиво развитие на Андалусия.

Тазгодишната пролет е била най-горещата и втората най-суха в Испания от началото на записите през 1961 г., като по-високите от средните температури вероятно ще продължат и през лятото.

 

Превод: Стела Димитрова

Източник: Reuters