Катарски компании в партньорство с Ирак по проекти на стойност 9,5 милиарда долара

0
138

Три катарски компании и Националната инвестиционна комисия на Ирак се споразумяха да разработят проекти в Ирак на стойност 9,5 млрд. долара, включително изграждането на двойка електроцентрали с обща мощност 2400 мегавата, според изявления, публикувани в неделя.

В четвъртък ОЦК Холдинг (международна компания за строителни услуги, базирана в Катар и водещ лицензиран строител от клас А) и инвестиционната комисия подписаха 25-годишно публично-частно партньорство, свързано с двете електроцентрали, чието изграждане ще струва 2,5 млрд. долара, се казва в изявление, публикувано от ОЦК Холдинг .

Електроцентралите ще помогнат да се намали зависимостта на Ирак от съседен Иран по отношение на енергийните му нужди.

Ирак внася електроенергия и газ от Иран, които общо съставляват между една трета и 40 % от енергийните доставки, особено важни през знойните летни месеци, когато температурите могат да надхвърлят 50 градуса по Целзий и потреблението на електроенергия достига своя връх.

Иракската инвестиционна комисия и базираният в Доха „Еститмар Холдинг“ също така подписаха сделки на стойност 7 млрд. долара за управление на болници, изграждане на два „нови цялостни града“ и построяване на серия от нови 5-звездни хотели с общо 10 000 стаи, се казва в изявление, публикувано от „Еститмар“.

„Градовете ще включват жилищни комплекси, вили, училища, търговски комплекси, развлекателни центрове и други съоръжения и услуги, в допълнение към цялата инфраструктура, необходима за изграждането на тези градове“, заяви в изявлението си заместник-председателят на „Еститмар“ Рамез Ал-Хаят.

Не е ясно колко средства ще отделят за тези проекти нито от катарската компания, нито от иракската инвестиционна комисия.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на управляващия емир на Катар в Багдад в четвъртък, когато той обеща да направи инвестиции в размер на 5 млрд. долара в Ирак.

 

Превод: Стела Димитрова

Източник: Reuters