Днес е Световният ден на бежанците

Всяка година на 20 юни светът отбелязва силата и смелостта на хората, които са били принудени да напуснат родната си страна, за да избягат от конфликт или преследване.

0
229
Magdalina Bozukova for UNA News Bulgaria
Темата на Световния ден на бежанците през 2023 г. е „Надежда далеч от дома. Свят, в който бежанците винаги са включени.“Включването на бежанците в държавите, в които са намерили сигурност след бягството си от конфликти и преследване, е най-ефективният начин да ги подкрепим да започнат живота си отново и да им дадем възможност да допринесат за страните, които ги приемат.

Това е и най-добрият начин да ги подготвим да се завърнат у дома и да възстановят родините си, когато условията им позволяват да го направят безопасно и доброволно, или да се развиват добре, ако бъдат преместени в друга държава.

Днес близо 109 милиона души имат статут на бежанци, а държавите, от които идва по-голямата част от тях са Сирия, Украйна и Афганистан. Страните, приемащи най-много бежанци са Турция, Иран, Колумбия и Германия.
За първи път Световният ден на бежанците се провежда в световен мащаб на 20 юни 2001 г., като се отбелязва 50-годишнината от приемането на Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г. Първоначално той е известен като Ден на бежанците в Африка, преди Общото събрание на ООН да го обяви официално за международен ден през декември 2000 г.
По превода работи: Кристиана Диамандиева
Източници: UNHCR UNHCR