Африканските лидери подписаха мирно споразумение за Демократична република Конго

0
1300

Регионалните африкански лидери подписаха с посредничеството на ООН споразумение, което има за цел да донесе мир на закъсалата източната част на Демократична република Конго.

Сделката бе подписана в присъствието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в етиопската столица Адис Абеба.

Той изрази надежда, че то ще донесе „ера на мир и стабилност“ в региона.
Това е само началото на цялостен подход, който ще изисква продължителен ангажимент“ заяви г-н Бан Ки-мун. Споразумението, подписано от лидерите и представителите на 11 страни от региона на Големите езера, може да доведе до установяването на мироопазващи сили на ООН в източната част на ДР Конго, които заедно с политическите усилия да донесат мир. Първоначалният опит да се подпише мирно споразумение миналия месец, пропадна в последната минута.
Лидери от Мозамбик, Руанда, Танзания, Южна Африка, Демократична република Конго, Република Конго и Южен Судан присъстваха на подписването.
Бунтовниците от M23 заявяват, че искат да подобрят условията за живот в източната част на ДР Конго. Бунтовниците от М23 са предимно от етническата група тутси, която е малцинство в източната част на ДР Конго. Те са преселници след геноцида в Руанда през 1994 г. и се смята, че руандийското правителство, макар и отричащо го, подкрепя бунтовниците.

Боско Нтаганда, който е определян като един от лидерите на M23, е бил офицер в армията на Руанда, преди да си тръгне, за да се присъедини към бунтовническото движение в ДР Конго. Международният трибунал го обвинява в използването на деца войници и ООН добавя, че контролира и няколко мини в източната част на страната. Групата за кратко завзе контрола и над град Гома през ноември миналата година, след като си създаде област за тях в провинцията Северно Киву. Правителството на ДР Конго и бунтовниците проведоха разговори в Уганда, насочени към постигане на съгласие по редица въпроси. През януари бунтовниците обявиха едностранно прекратяване на огъня. Един по-ранен опит да се стигне до споразумение, се разпадна през декември, след като групата обвини президента Джоузеф Кабила в опити за интегриране на бунтовници в армията.

ДР Конго е изключително богата на ресурси и изключително голяма държава. Подобна като размери на Западна Европа, тя е богата на диаманти, злато, мед, кобалт и цинк. Страната също осъществява доставки на колтан, който се използва в мобилните телефони и други електронни устройства и каситерит, използван при опаковките за храни.

Въпреки това обаче минералните богатства в региона са били разграбени от многобройни групи и държави през последните 15 години и малко са били похарчени за инфраструктурата и икономическото развитие на ДР Конго.

 

Линк за повече информация:

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-21563949