Раул Кастро се оттегля през 2018

0
1709

Raul_Castro_cuba25n-1

Кубинският президент Раул Кастро заяви, че ще се оттегли в края на втория си мандат през 2018 г.

Кастро, който е на 81, официално пое президентския пост през 2008 г. – две години след мястото на болния си брат Фидел. Комунистическия Парламент, чиито членове гласуват всеки път без възражения, избра също Мигел Диас Бермудес като първи заместник-председател г-н Кастро. 52-годишният Диас-Канел е смятан от мнозина за наследник на Раул Кастро.

В неделя 86-годишният Фидел Кастро, който е бил на власт в продължение на пет десетилетия се появи на една от редките си публични прояви, при откриващата сесия на Парламента в столицата Хавана. Братята Кастро управляват Куба от революцията през 1959 г., която свали от власт подкрепяния от САЩ диктатор Фулхенсио Батиста.

„Ще работя за усъвършенстване на социализма“

Това каза Кастро при своята реч пред Парламента. При посрещането му пред Народното събрание след преизбирането му в неделя, Раул Кастро заяви: „Това ще бъде последният ми мандат“. Това е първият път, в който той публично заяви, че ще се оттегля през 2018 г.

При престоя си във властта, Раул Кастро облекчи някои ограничения на личните свободи чрез вдигане на забраните за мобилни телефони и домашни компютри и премахна необходимостта гражданите да купуват скъпи изходни визи, когато пътуват в чужбина като туристи. Въпреки това, в речта си, той подчерта: „Не съм избран за президент за възстановяване на капитализма в Куба бях избран да защитя, поддържам и да продължавам по пътя на перфектния социализъм, не да го разрушавам“.

Куба страдаше икономически след разпадането на Съветския съюз през 1991 и сега разчита основно на подкрепата на лявото правителството на Венесуела. От друга страна, отношенията между Хавана и САЩ продължават да са враждебни и двете страни не поддържат дипломатически отношения от десетилетия.

До повишението си Диас-Канел е един от осемте заместник-председатели на Съвета на министрите. Електроинженер по образование, той ще наследи Раул Кастро, ако той не е в състояние да служи втория си мандат. По-рано преди пристигането на Раул, Мигел, заедно с Фидел бяха топло посрещнати от повече от 600 депутати. Чуждестранната преса бе отстранена по време на церемонията на повторното стъпване на Раул Кастро.

Преди неделя, Фидел Кастро бе видян за последен път публично рано този месец. Кореспонденти казват, че той изглежда крехко и уморено. Фидел Кастро се е отказал от всичките си официални позиции, с изключение на поста си като заместник-председател на Народното събрание.

източник:

фото: