Али Ларайед е новият министър-председател на Тунис

0
755

Президентът на Тунис Монсеф Марзуки потвърди, че министърът на вътрешните работи Али Ларайед е избран да замени Хамади Жебали като нов министър-председател. Г-н Ларайед избраният кандидат на управляващата ислямистка партия, Енада, има две седмици, за да сформира ново правителство. Г-н Жебали, също член на Енада, напусна, след като страната отказа да подкрепи плана му за кабинет от технократи.

Тунис е в смут след убийството на опозиционния лидер Шокри Белаид на 6 февруари тази година. Това е първото политическо убийство в Тунис, след надигането на Арабската пролет през 2011 г. и доведе до масови протести и оставки от коалиционното правителство на Тунис. ,,Държавата не може да чака“.

А президентски говорител заяви в петък, че новият премиер ще има две седмици, за да състави новото правителство. Президентът, който води светската CPR партия, призова г-н Ларайед да го направи „възможно най-бързо, тъй като страната не може да чака повече“, добави говорителят. На пресконференция след назначаването си, г-н Ларайед, който е на 57 г., обеща да сформира правителство на „всички тунизийци“ и въз основа на факта, че „мъжете и жените имат равни права и задължения“.

Миналият четвъртък, г-н Ларайед каза, че има няколко заподозрени във връзка с убийството на г-н Белаид пред репортерите на ,,Асошиейтед прес”. Привържениците на светската опозиция обвиниха Енанда за убийството – обвинение, което умерената ислямистка партия отрече. Г-н Жебали бе опит да се намали напрежението, като обяви, че ще сформира надпартийно, технократско правителство.

Но предложението не успя да спечели одобрението на Енада въпреки преговорите и това доведе до оставката на г-н Жебали във вторник – стъпка, която той описа като „голямо разочарование“. Наблюдатели казват, че се притесняват, че продължаващата политическа криза и парализиране на икономиката може да доведе до нови масови протести и повече насилие. Агенцията за кредитен рейтинг „Стандард енд Пуърс“ по-рано съобщи, че е понижила рейтинга на Тунис, позовавайки се на „риск, че политическата ситуация може да се влоши на фона на влошаващата се фискални, външни и икономически перспективи“.

 

Линк за повече информация:

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-21550375