След виртуалната среща между Байдън и Путин: Ще бъде ли потушено ескалиращото напрежение между Русия и Украйна?

0
568

В началото на декември прессекретарят на Белия дом Джен Псаки съобщава в изявление, че американският президент Джо Байдън и руският държавен глава Владимир Путин ще проведат видеоконферентна среща, за да обсъдят редица въпроси за отношенията между САЩ и Русия. Основната тема, заради която е инициирана срещата, е свързана със загрижеността на САЩ относно струпването на руски военнослужещи на границата с района Донбас в Украйна. 

Видеоконферентният разговор между двамата президенти се състоя на 7 декември и продължи над два часа. Той е пети поред разговор между лидерите след стъпването на Джо Байдън в длъжност през 20 януари 2021 г. Байдън и Путин са провели три телефонни разговора, а през юни държавните глави се срещнаха лице в лице за пръв път в Женева. Тогава основните теми бяха свързани с контрол над оръжията, противодействие на киберпрестъпленията, шпионажа, промените в климата, пандемията от Ковид-19, както и ситуацията с руския опозиционер Алексей Навални. 

От пресслужбата на Кремъл информират, че Байдън е предупредил Путин, че САЩ и съюзниците им „ще отговарят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация” от страна на Русия близо до украинските граници.

В отговор Владимир Путин подчертава, че отговорността не трябва да се прехвърля върху плещите на Русия, тъй като НАТО прави опасни опити да завладее украинска територия, както и да разположи и насочи оръжейни системи в съседни на Русия държави. Това е и причината Русия да се стреми да получи законово фиксирани гаранции, изключващи разширяването на НАТО на Изток. Президентът на Руската Федерация отбелязва и отказа на Украйна да спазва споразуменията, подписани в Минск през 2015 г.

Сътрудничеството между САЩ и Русия също е било сред темите на разговор. Отношенията между двете страни са в „незадоволително” състояние, поради наложените от САЩ санкции върху руски дипломатически лица. В отговор на тези действия, в края на миналата година руското външно министерство даде двумесечен срок на всички служители на американското посолство да напуснат страната. По време на разговора руската държава предлага всички ограничения, възпрепятстващи дипломатическите мисии, да бъдат отменени. 

Двамата държавни глави си припомниха жертвите от Втората световна война като подчертаха, че случилото се не бива да се забравя, а тогавашният съюз между двете държави трябва да служи за пример за изграждане на съвременните международни отношения между Вашингтон и Кремъл.

Лидерите обсъждат и важността от поддържане на информационна сигурност. Те изразяват готовност за продължаване на практическо сътрудничество в наказателно-процесуалната и оперативно-техническата област в борбата с киберпрестъпността. 

По време на видеоразговора е разгледано и състоянието на ситуацията около Съвместния всеобхватен план за действие и ограничителни мерки, свързани с ядрената програма на Иран.

Реакциите след срещата

От официална информация на Вашингтон става ясно, че веднага след края на срещата между Байдън и Путин, американският държавен глава се е обадил на лидерите на Великобритания, Италия, САЩ, Франция и Германия и ги е запознал с подробности от виртуалната му среща с руския държавен глава. Ден преди видеоконферентния разговор между Байдън и Путин, лидерите на тези страни изразиха загриженост относно „все по-острата реторика на Руската Федерация” по отношение на Украйна и призоваха Москва да деескалира напрежението. Според тях единственият начин да бъде разрешен конфликтът в Донбас е като се приложи споразумението от Минск, подписано през 2015 г.

На 9 декември Джо Байдън провежда 90-минутен телефонен разговор с украинския президент Владимир Зеленски, по време на който споделя, че САЩ напълно подкрепят суверенитета на Украйна.

След разговора със Зеленски, Байдън инициира и виртуална среща с лидерите на девет членки на НАТО в Източна Европа. Участници в конферентната среща са Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Българският президент Румен Радев също взима участие в разговорите, съобщават от пресцентъра на президентството.  

Очаква се нов разговор между Джо Байдън и Владимир Путин, като този път се планира той да бъде на живо, се казва в изявление на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков. В съобщението до медиите се споменава, че руската страна е готова да започне бързи преговори със САЩ относно гаранциите за сигурност, които търси, за да потуши нарастващото напрежение с Украйна.

Източници

Материала изготви: Виктория Гетова