Агенция на ООН с медийна кампания за спешна продоволствена помощ, за сирийските бежанци

0
909
12-03-2014Syria_WFP
Снимка: WFP/Sandy Maroun

На 3 декември, два дни, след като бе принудена да спре хуманитарната помощ на милиони сирийски бежанци, поради липса на финансиране, Световната продоволствена програма (WFP) обяви, че стартира фондонабирателна кампания, за да получи подкрепа и финансиране, за своите спасителни усилия в опустошената от войната страна и нейните околности.

„Дори един долар може да направи промяна. Затова казваме на хората: За вас може да е само един долар, но за тях, е спасителен пояс,“ заяви Ертарин Казън, изпълнителен директор на WFP.

Призивът идва след обявяването на WFP, миналият понеделник, че спират програмата за ваучери за храна, насочена към 1.7 милиона бедстващи сирийски бежанци в Йордания, Ливан, Турция, Ирак и Египет. Бежанците използват електронните ваучери за закупуване на храна в местни магазини и без тях, много семейства просто ще останат гладни. Тъй като много от тях, вече живеят в много лоши условия, агенцията предупреди, че последствията от спирането на хранителната помощ, ще бъдат „катастрофални“. syria-lifeline-180x180

През 72-часовата си кампания, продължила до 6 декември, агенцията на ООН се надява да прибави  64 милиона долара, които да бъдат незабавно приложени, през месец декември, и призова дарители и членове на обществото, да последват линка на WFP и да дарят и онлайн. В допълнение, WFP помоли дарителите да сменят профилната си снимка в социалните медии, като Twitter и Facebook, със значка, представяща кампанията „Долар за сирийските бежанци“.

„Знаем, че хората ги е грижа – затова ги молим да покажат, че ги е грижа, като дадат дори тази малка сума, на сирийците в нужда. Нужни са само по един долар от 34 милиона души,“ добави още г-н Казън.

Въпреки официалния край на кампанията, все още се приемат дарения. Повече от 12 000 души се включиха.

От началото на сирийския конфликт през 2011 г., WFP успяха да отговорят на хранителните нужди, както на бежанците, така и на милионите вътрешно разселени лица в Сирия, въпреки сраженията и проблемите с достъпа.

Това стана възможно, благодарение на дългосрочното финансиране от страна на дарители, за операциите на WFP, както и на сътрудничеството между служителите на WFP, партньорски организации и представители на местната власт в региона. Агенцията подчерта, че е от изключително значение, това финансиране и сътрудничество, да продължи и в бъдеще.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова