ООН – готови за съдействие на Филипините, след тайфуна Хагупит

0
1070

12-08-2014Typhoon_Hagupit
Снимка: UNICEF/Gay Samson

Световната продоволствена програма на ООН (WFP) обяви вчера (07.12.), че ще „работи с всички сили“, в подкрепа на правителството на Филипините. Тайфунът Хагупит най-вероятно е повлиял на живота на над 30 милиона души.

„Храна, камиони или сателитни телефони – ще осигурим всичко необходимо, за да помогнем на народа на Филипините,“ заяви Правеен Агравай, регионален директор на WFP за Филипините.

Консумативи са готови за разполагане в регионите Източен Визаяс и Бикол, за да съдействат бързо след тайфуна Хагупит, познат сред местните и като тайфун Руби, който удари Филипините през нощта в събота.

От WFP заявиха, че разполагат със собствени хранителни запаси, в рамките на страната, ако правителствените доставки имат нужда от допълване. Те включват повече от 260 метрични тона (МТ) от високо енергийни бисквити, почти 4 000 МТ ориз и над 130 МТ готова за консумиране храна. Тези хранителни запаси може да предоставят помощ на над 1.8 милиона души, за период от две седмици.

Запасите са стратегически разположени в Манила, Себу и Котобато, а служители са назначени, за да създадат база и в Таклобан. Логистично оборудване също е въведено в потенциално експлоатационни площи.

Доставката на държавните хранителни запаси към засегнатите общности, колкото се може по-бързо, предполага временно съхранение на пространство и земя и морски транспорт, както и информационните технологии поддържат радиостанции, сателитни телефони и генератори.

Междувременно, хуманитарният екип на ООН в страната заяви, че въпросите, свързани с подслон и закрила на жени и деца, ще бъдат приоритетни.

Придвижването на хората по по-високите места е приоритет, за да бъде сигурно, че животът им е извън опасност. Филипинското правителство предприе превантивни мерки, като евакуира повече от 600 000 души, през последните 24 часа.

„В пълна готовност сме да съдействаме на правителството,“ добави още г-н Терънс Джоунс, хуманитарен координатор.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова