Йемен: Съветът за сигурност осъди нападението над иракския посланик

0
915

614860Council_Darfur
UN Photo/Rick Bajornas

Съветът за сигурност осъди бомбения атентат от 3 декември, в резиденцията на иранския посланик в Йемен, при който загинаха няколко души.

В съобщение до медиите, публикувано на 4 декември, 15-членният орган изрази дълбокото си съчувствие и съболезнования на семействата и приятелите на убитите и ранените, при тези „отвратителни актове“.

Съветът осъди най-категорично всички актове на насилие срещи дипломатически обекти, които застрашават живота на невинни хора и „ограничават нормалния режим на работа на дипломатическите представители и служители“.

„Тероризмът, във всичките му форми и проявления, представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност… Всички актове на тероризъм са престъпни и неоправдани, независимо от мотивацията, която стои зад тях,“ потвърдиха отново от Съвета.

Членовете на Съвета припомниха в изявлението си основния принцип „неприкосновеност на дипломатическите и консулските обекти“, както и задълженията на правителството-домакин да предприема всички необходими мерки, за защита на тези обекти и да предотвратява атаките на дипломатически и консулски служители.

Това е задължение, по силата на Виенската конвенция от 1961 г. за дипломатическите отношения и Виенската конвенция от 1963 г. за консулските отношения.

Членовете на Съвета отново изразиха решимостта си да се борят с всички форми на тероризъм, в съответствие със своите отговорности, съгласно Устава на Организацията на обединените нации.

Извършителите, организаторите, спонсорите на актовете на тероризъм, трябва да бъдат изправени пред правосъдието, заявиха членовете, като призоваха всички държави, в съответствие със задълженията им, съгласно международното право и съответните резолюции на Съвета за сигурност, да си сътрудничат активно с йеменските власти в това отношение.

Въпреки сформирането на ново правителство на 7 ноември, насочено към прекратяване периода на политически сътресения и довеждането до пълен преход към демокрация, Йемен продължава да бъде измъчван от насилие.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова