ДР Конго: Специален пратеник на ООН осъди избиванията

0
993
12-08-2014DRC_NorthKivu
Съвместна операция за сигурност на MONUSCO и FARDC, в местността Ерингети, след последните избивания на територията на Бени, Северно Киву, ДР Конго. Снимка: MONUSCO/Abel Kavanagh

Представителите на ООН в Демократична република Конго осъдиха избиванията от 6 декември, извършени в Северен Киву, „насочени към подхранване тероризма в региона“ и призоваха за незабавни действия за премахването на терористите.

„Истински шокиран съм от ужасните избивания, в местностите Ахили и Манзанзанба,“ заяви Мартин Коблър, ръководител на Мисията на ООН за стабилизиране на ДР Конго (MONUSCO).

„Категорично осъждам тези отвратителни деяния, които целят само и единствено, да подхранват тероризма в региона,“ добави още той.

Атаката е последната от поредица граждански избивания, разяждащи източната част на огромната страна. Около 100 цивилни, предимно жени и деца, бяха убити на 20 ноември, с което броят на жертвите стана повече от 200, от средата на октомври.

Г-н Коблър, който е и Специален представител на Генералния секретар на ООН за ДР Конго, призова конгоанските въоръжени сили (FARDC) и MONUSCO, да се присъединят към усилията за прекратяване на насилието и да изправят извършителите пред правосъдието.

„Съвместните действия са въпрос на приоритет, затова призовавам всички партньори за засилване на сътрудничеството, с цел улесняване на незабавните действия и превантивно патрулиране,“ добави още той.

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова