Сирия: Специален пратеник на ООН с преговори в Турция, за прекратяване на конфликта в Алепо

0
1042
06-19-2014Damaged_Building
Разрушена сграда в град Алепо. Сирия. Снимка: OCHA/Gemma Connell

Специалният пратеник на ООН за Сирия, Стафан де Мистура, се срещна с длъжностни лица в Турция, като част от регионалните консултации, свързани с прекратяването на почти четиригодишната криза в Сирия.

В Истанбул, г-н де Мистура се срещна с делегация на Националната сирийска коалиция, оглавена от Хади Ал-Бахра, президент на коалицията. Според говорител на ООН, двамата са изказали вижданията си по предложението за „замразяване“ на конфликта в Алепо, както и начините този план да бъде приложен.

Планът на Специалния пратеник, първоначално представен пред Съвета за сигурност на 30 октомври, се стреми, на първо време, към прекратяване на боевете и установяване на ред, така че хуманитарната помощ да може да достигне до обсаденото население в Алепо.

Г-н де Мистура се срещна поотделно със заместник-секретаря в турското външно министерство, а вчера пътува до Газиантеп, южна Турция, за да обсъди плановете си с ключови бунтовнически групи от Алепо.

Конфликтът в Сирия, който започна през март 2011 г., доведе до смъртта на повече от 150 000 души, а повече от 680 000 бяха ранените. Най-малко 10.8 милиона души в Сирия, се нуждаят от помощ, като 6.5 милиона са вътрешно разселени.

Насилието предизвика бежанска криза, която „наводни“ съседните страни с около 2.5 милиона души.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова