Ал-Шабаб плени хеликоптер на ООН в Сомалия

0
225
| Източник: Farah Abdi Warsameh/AP Photo

Хора, намиращи се на борда на машината са били взети за заложници от въоръжената група, след като хеликоптер, превозващ девет души, кацна в района на Галгадуд.

 

Хеликоптер на мисията на ООН в Сомалия, бе заловен от Ал-Шабаб, след като кацна на територия, контролирана от въоръжената групировка.

Съобщава се, че няколко от пътуващите са били задържани в щата Галмудуг в сряда от свързаната с „ал- Каида“ групировка, която всява смут и насилие в Африканския рог от години.

Хеликоптерът се е приземил в района на Галгадуд поради технически проблем, пише във вътрешна записка на ООН, видяна от „Ал-Джазира“. Служител на ООН в Могадишу също потвърди инцидента пред медията.

Според записката сред присъстващите 9 души на полета имало военни служители и подизпълнител. Съобщава се, че най-малко шестима от пътниците са били заловени от „Ал-Шабаб“.

„Всички полети на ООН са временно спрени в околността до второ нареждане“, се казва в документа.

„На борда са били двама сомалийци и няколко чужденци. Хеликоптерът също така е превозвал медицински консумативи и е трябвало да транспортира ранени войници от района на Галгудууд“, заяви майор Хасан Али, който е базиран в град Беледуейн, откъдето е излетял хеликоптерът.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик потвърди, че „хиликоптерът от инцидента, който се е случил днес в Галмудуг в Сомалия, представлява ООН “. Пред репортери в Ню Йорк той добавя, че се полагат усилия справяне със ситуацията. „В името на безопасността на всички на борда няма да кометираме повече на този етап. Ние сме изцяло отдадени на опита да разрешим проблема“, добави Дюжарик.

Ал-Шабаб води кървав 16-годишен бунт срещу крехкото централно правителство в Могадишу, за което е трудно да прекрати тяхното насилие, въпреки силната чуждестранна военна подкрепа, която получава.

За сега не е публикуван коментар от сомалийското правителство относно инцидента от сряда.

 

Превод: Рая Геориева

Източник: https://www.aljazeera.com/news/2024/1/10/al-shabab-captures-un-helicopter-in-central-somalia