Еквадор се намира във „вътрешен въоръжен конфликт“

0
128

На фона на ескалиращото напрежение след нахлуването на тежко въоръжени мъже с качулки в телевизионната станция в град Гуаякил, президентът на Еквадор Даниел Нобоа издаде във вторник указ, с който обявява “вътрешен въоръжен конфликт” и нарежда на въоръжените сили да предприемат военни действия срещу организираните престъпни групи.

Декларацията идва ден след поредица от затворнически бунтове, които потикнаха президента да обяви извънредно положение. В отговор на обявеното извънредно положение, страната бе залята от вълна от терористични атаки, включително взривяване на превозни средства, бомбени атентати, отвличания на полицаи и разпространяване на брошури против прехвърлянията на затворници.

“Подписах изпълнителния указ, обявяващ вътрешен въоръжен конфликт”, написа в своя акаунт в Х Даниел Нобоа, отбелязвайки, че е определил транснационалните организирани престъпни групи “като терористични организации и воюващи недържавни актьори”.

Президентът Нобоа добави, че е наредил на въоръжените сили да извършат военни операции срещу тези групи.

Във вторник, часове преди изявлението на президента, маскирани въоръжени мъже в телевизионната станция TC. По време на предаване на живо в Гуаякил, най-населеният град и икономически център на Еквадор , взеха за заложници персонала на телевизията.

Кадри на живо показаха няколко мъже с качулки, които държатс лужителите на телевизионната станция на пода и настояват дошлата на място полиция да напусне.

По време на предаването на живо се чуват изстрели и викове, докато не се стига до момента, в който мъж с качулка поставя в джоба на служител на телевизията ТС нещо, наподобяващо незапалена пръчка динамит.

Прякото предаване продължи да се излъчва по телевизията, дори и когато мъжете с качулки наредиха никой да не напуска мястото си. В същият момент полицията успя да влезе и да помогне на онези, които все още бяха на снимачната площадка, включително и на един ранен човек. По-късно каналът прекъсна излъчването на живото предаване с черна картина.

Националната полиция на Еквадор успя да влезе в помещенията на телевизията часове след първоначалната атака, арестува 13 души и освободи всички заложници, които са невредими с изключение на двама служители, които са получили леки наранявания и се лекуват в болница.

По-късно елитните полицейски сили и армейските войски започнаха мащабна операция в района.

В Кито държавните служители бяха евакуирани, а търговските обекти затвориха врати заради страх от по-нататъшно насилие. Правителството спря учебните занятия в цялата страна до 12-ти януари.

Източник: EFE

Превод: Емила-Лилия Петрова

Вече можете да ни последвате във Вайбър и Телеграм!