Американска хуманитарна помощ започва да влизат в Газа по море

0
71
кеят снимат чрез сателит, готов да доствя хуманитарна помощ в Палестина.

В петък доставки с хуманитарна помощ са започнали да пристигат в Газа през кей, построен от САЩ. В момента Израел е под растящ международен натиск да разреши преминаването на повече помощи за обсадената Ивица, където основни продукти са на изчерпване.

Временият плаващ кей е бил сгобен на израелското пристанище Ашдод и изтеглен до брега на Газа в четвъртък, тъй като Газа няма собствена инфраструктура. По време на операцията не е имало американски войници на сушата, съобщи Пентагона.

„Това е продължаващо международно усилие за доставки на хуманитарна помощ за цивилните палестинци… в бъдеще ще бъдат доставени материали от различни държави и международни организации“, добави Пентагона в изявление.

След месеци на дискусии, ООН се съгласи да асистира с координацията на доставки с помощ и тяхното разпределение от плаващият кей при условие,че операцията „уважава неутралността и независимостта на хуманитарната операция,“ заяви в петък заместник-говорителят на ООН Фархан Хак.

Хамас обвини САЩ, че: „се опитват да подобрят своят лош международен имидж“ с плаващия кей. Заедно с коментари, направени от ООН, хуманитарни групи и самия Вашингтон, Хамас коментира, че американските доставките по море не са достатъчни, за да покрият хуманитарните нужди на населението в Газа, както и поиска повече доставки на помощ по земя.

 

 

Държим израелската окупация и администрацията на САЩ изцяло отговорни за целенасочената политика на глад и блокада срещу нашите цивилни палестински граждани в Газа“, добави Хамас в петък.

ООН допълни, че доставките на хуманитарна помощ по земя са “най-ефективният и най-ефикасният“ начин за справяне с хуманитарната криза на територията, населявана от 2.3 милиона души.

„Имайки предвид огромните нужди в Газа, значението на кея е да подпомага съществуващите гранични пункуве за превозване на помощ в Газа, включително Рафах, Керем Шалом и Ерец. Кеят не е предназначен да замества някой от граничните пунктове“, заяви говорителят на ООН Хак. 

Хуманитарната помощ, която преминава през кея, достига до него чрез морски коридор през Кипър, където е инспектирана от Израел. Обединеното Кралство съобщи в петък, че е доставило своята първа пратка с помощ през кея.

По данни на американското военно министерство, цената на операцията по конструиране на кея е 320 милиона долара и в нея са участвали 1000 американски военни.

ООН казва, че за да се избегне кризата са нужни 500 камиона на ден,влизащи в палестинската територия, засега този брой е бил най-висок през април, когато средно са влизали по 189 камиона на ден.

Израел съобщи, че 365 камиона с брашно и гориво са минали през Керем Шалом и Ерец в четвъртък. Стотици палатки също са били доставени за хора, евакуирани от Рафах в местността Ал-Мауаси, която Израел определи като хуманитарна зона.

превод: Ян Спасов

източник