Израелски министър заплаши с оставка

0
41
Източник: Istock

Министърът без портфейл Бенямин(Бени) Ганц във военния кабинет на израелския премиер Бенямин Нетаняху заплаши, че ще подаде оставка от поста си, ако няма план за следвоенната ситуация в ивицата Газа.

В телевизионна реч, в която се обърна директно към министър-председателя Бенямин Нетаняху, Ганц заяви, че военният кабинет трябва да „формулира и приеме план за действие до 8 юни, който да доведе до изпълнението на шест стратегически цели от национално значение“. В противен случай той и други членове на неговата партия “Национален съюз” ще напуснат кабинета. В момента членовете на тази партия съставляват ⅓ или  от всички членове на кабинета. Тези оставки биха довели до дестабилизация на военното правителство в Израел.  Сред тези стратегически цели са включени обезсилването на радикалната палестинска групировка Хамас, гарантиране на израелската власт в палестинските територии и връщане на взетите израелски заложници.

Ганц апелира също за създаването на “американска, европейска, арабска или палестинска администрация, която да е отговорна за гражданските дела в Газа и да не включва нито Хамас, нито от Фатах. Министърът без портфейл също подчерта необходимостта от нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия като част от създаването на съглашение с цивилизования и арабски свят срещу Иран и неговите поддръжници. 

Бени Ганц също така призова за разширяване на обхвата на задължителната военна служба за ултраортодоксалните евреи, които понастоящем са освободени от нея. В същото време двама от коалиционните партньори на Нетаняху обаче настояват за запазване на изключенията. В телевизионното си обръщение министърът намекна и за евентуален конфликт в управляващото мнозинство. Според него “лични и политически интереси са навлезли във вътрешното пространство на израелската сигурност”. 

Реакцията на Нетаняху

Кабинетът на Бенямин Нетаняху съобщи, че исканията на Ганц биха означавали поражение за Израел, предаване на повечето заложници, оставане на Хамас на власт и създаване на палестинска държава.

Нетаняху е на мнение, че извънредното правителство е важно, за да се постигнат всички военни цели, включително връщането на всички заложници. Нетаняху обвини Ганц, че е поставил ултиматум на министър-председателя – вместо на Хамас.

Работил по публикацията: Виктор Златев

Източник: ZDF