Американският посланик в Либия умира по време на въоръжена атака

0
940

Американският посланик в Либия умира по време на въоръжена атака над американското консулство в Бенгази. Твърди се, че посланикът Кристофър Стивънс е сред четирима американски служители, убити при протести срещу американски филм, в който се обижда пророка Мохамед. От Държавният департамент на САЩ са потвърдили смъртта само на един служител – но той все още не е назован.

Също така протестиращи са нападнали консулството в Кайро заради филма.

В Бенгази въоръжени мъже са щурмували околностите на консулството и са хвърляли ръчно изработени бомби по основната сграда. Силите за сигурност са отвърнали на ударът, но според очевидци те са били превъзхождани многократно.

Според либийски служител, посланик Стивънс е умрял от задушаване по време на атаката.

В по-ранно изявление, държавният секретар Хилъри Клинтън потвърди смъртта на американски служител с думите: „Ние сме съкрушени от ужасна загуба. Някои се опитват да оправдаят стореното като адекватна реакция срещу провокативният филм“ – казва тя в изявление.“САЩ не толерира действия, които имат за цел да опетнят нечии религиозни вярвания. Но нека бъде ясно: няма оправдание за насилствени действия от подобен род. “

Според доклади, групировка, наречена Ансар ал-Шария, е участвала в атаката, но според BBC групировката отхвърля тези твърдения. Много хора са все още въоръжени след конфликтите около свалянето на Муамар Кадафи от власт.

Твърди се, че филмът, причина за протестните действия, е бил заснет от 52-годишен американец от Калифорния на име Сам Басийл, и е разпространен от експатриран египетски копт. Басийл сравнява ислямът с „рак“. Във филмът Мохамед е представен като женкар, измамник и лунатик. Двамата мъже са описани като хора с анти-ислямистки възгледи. Част от нискобюджетният филм се появява в YouTube с арабски субтитри.

В Кайро американският флаг е бил разкъсан и запален от протестиращи. Протестните действия започват след демонстрация по време, на която няколко души влизат в консулството, смъкват американското знаме и го заменят с ислямистки банер. Хиляди протестиращи се събират пред американското посолство в египетската столица. Протестиращите осъждат това, което според тях е унижение на техният пророк под претекст на свобода на словото.

„Едновременно мюсюлмани и християни участват в протеста против тази обида,“ казва един от протестиращите според  Associated Press.

източник: http://www.africanews.com/site/US_ambassador_to_Libya_killed_in_attack/list_messages/42295
допълнителен снимков материал: http://www.newsday.com/news/world/u-s-ambassador-3-u-s-staffers-killed-in-libya-1.3995180#5
US ambassador to Libya Christopher Stevens killed in attack ( video)