АНК загуби изборите в Южна Африка

0
49

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса призна, че неговата партия Африкански национален конгрес (АНК) е претърпяла поражение, след като партията загуби мнозинството си за първи път след края на апартейда преди 30 години.

На изборите АНК, някога ръководена от Нелсън Мандела, спечели 159 места в 400-местния парламент. В миналия парламент АНК имаха 230 места. 

 

Рамафоса все пак определи резултатите като победа за демокрацията и призова съперничещите си партии да намерят общ език – очевидно знак за подготовка за коалиционни преговори. Опозиционната партия Демократичен алианс заяви, че е отворена за коалиционни преговори с Рамафоса, но се противопоставя на редица от основните приоритети на неговото правителство.

„Нашият народ се изказа, независимо дали ни харесва или не, той се изказа“, каза  Рамафоса. „Като лидери на политически партии, като всички, които заемат отговорни позиции в обществото, ние чухме гласовете на нашия народ и трябва да уважим желанията му.“ Той допълни, че избирателите искат партиите да намерят общ език. 

Политическите партии в Южна Африка ще се стремят да изработят коалиционно споразумение до две седмици, когато новият парламент ще заседава за първи път.

“Третият играч”

Бившият президент Джейкъб Зума, който понастоящем оглавява партия, заела трето място с 58 места, не присъства на обявяването на резултатите и намекна, че може да ги оспори. Зума заяви, че е готова да работи с АНК, но не и докато тя е ръководена от С. Рамафоса.

Защо АНК се сринаха?

Подкрепата за партията значително намаля заради недоволството от високите нива на корупция, безработица, престъпност и невъзможността да се осигурят основни услуги в страната като достъп до чиста вода и електричество.

Според анализатори, в РЮА има десетки милиони млади хора, от поколението „Born Free“, т.е. родени след 1994 г. – след края на апартейда, и те смятат, че страната им е претърпяла политическа трансформация, но не и икономическа.

Превод: Виктор Златев

Източник: BBC