Мексико избра първата си жена президент

0
72
Mexico City Mayor Claudia Sheinbaum greets supporters after attending a supervision of the Canal Nacional rehabilitation project, in the Iztapalapa neighborhood in Mexico City, Mexico July 21, 2022. REUTERS/Henry Romero

Клаудия Шейнбаум спечели убедително изборите в Мексико и стана първата жена президент на Мексико, наследявайки своя ментор и досегашен президент на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Шейнбаум е еколог и бивш кмет на Мексико сити. Тя завоюва президентския пост с между 58,3% и 60,7% от гласовете според предварителни данни. Това ще бъде най-високият процент гласове в историята на Мексико. Опозиционният кандидат Ксочил Галвес получава между 26,6 и 28,6% от гласовете. 

„За първи път през 200-годишната история на републиката ще стана първата жена президент на Мексико“, заяви Шейнбаум и допълни, че няма да “предаде” гласоподавателите си. Победата на Шейнбаум е важна стъпка за Мексико – страна, известна със своята „мачо“ култура си и където живее второто по големина католическо население в света и която от години се стреми към по-традиционни ценности и роли за жените. Шейнбаум е първата жена, която печели президентски или парламентарни избори в САЩ, Мексико и Канада.

Според много анализатори сегашните избори са едни от най-кървавите в съвременната история на Мексико с 38 убити кандидати. Те засилиха огромните проблеми със сигурността. Твърди се също, че организираните престъпни групи са разширили и задълбочили влиянието си по време на мандата на Лопес Обрадор. Гласуването в неделя беше помрачено и от убийството на двама души в избирателни секции в щата Пуебла. По време на мандата на Обрадор са убити над 185 000 хора – повече отколкото по време на всяко друго управление в съвременната история на Мексико.

Отношенията между САЩ и Мексико

Сред предизвикателствата пред новия президент ще бъдат трудните преговори със Съединените щати за огромните мигрантски потоци, както и сътрудничеството в областта на сигурността при трафика на наркотици и то в момент, когато в САЩ бушува епидемия от фентанил.

Мексиканските представители очакват тези преговори да бъдат още по-трудни, ако през ноември президентските избори в САЩ бъдат спечелени от Доналд Тръмп. Тръмп обеща да наложи 100% мита на китайските автомобили, произведени в Мексико, и заяви, че ще мобилизира специални сили за борба с картелите.

“Българката” Клаудия Шейнбаум

Шейнбаум е родена през 1962 г. в Мексико сити. Тя има еврейски произход. Баба ѝ и дядо ѝ по майчина линия са български евреи, емигрирали към Америка от Пловдив в началото на 40-те години заради Холокоста. Родителите на баща ѝ са също евреи, но от Литва.

Източници: Reuters

Превод: Виктор Златев