Китай потиска опитите за отбелязване на 35 години от клането на площад Тиенанмън

0
48
Източник: Unsplash
Източник: Unsplash

Контролно-пропускателни пунктове и редици от полицейски автомобили се появиха по главния път, водещ към площад Тиенанмън в Пекин, докато Китай засилва сигурността по повод 35-годишнината от кървавото потушаване на продемократичните протести.

Китай отдавна загърбва всякакъв спомен за убийствата от 4 юни 1989 г., когато китайското правителство нарежда на армията да сложи край на продължилите месеци протести и да подкрепи комунистическото управление. Приблизително 180 000 войници и въоръжени полицаи навлизат с танкове и бронирани автомобили и стрелят по тълпите на площад Тиенанмън.

Броят на жертвите остава неизвестен и до днес. Смята се, че стотици, ако не и хиляди, са били убити по време на операцията, започнала през нощта на 3 юни и продължила до следващата сутрин.

В цял Китай събитието остава тема табу, която е силно цензурирана, а всяко споменаване или позоваване в социалните медии се изтрива.

Животът в града продължава нормално. Стотици туристи днес минаха по улиците, водещи към портите за влизане на площад Тиенанмън и Забранения град. На онези, които са загубили членове на семействата си при репресиите, е забранено да се събират или да скърбят публично.

Попитан от чуждестранен журналист за коментар на 35-годишнината по време на ежедневния брифинг на външното министерство в понеделник, говорителят Мао Нинг пренебрегна събитието.

Китайското правителство отдавна е стигнало до ясно заключение относно политическите смущения, които се случиха в края на 80-те години на миналия век“, каза Мао, без да уточнява.

Карнавал в Хонконг, организиран от пропекински групи, окупира парк, в който в продължение на десетилетия се провеждаше ежегодно бдение за отбелязване на годишнината. Това се случва по-малко от седмица след като полицията арестува осем души заради публикации в социалните медии, посветени на репресиите съгласно новия хонконгски закон за националната сигурност.

През 2021 г. трима бивши лидери на групата, организирала бдението, включително активистът Чоу Ханг-Тунг, бяха обвинени в подривна дейност по силата на закона за националната сигурност, наложен от Пекин. Групата също е разпусната.

Въпреки това някои жители са избрали да си спомнят за кървавото събитие по частен път, включително чрез бягане на 6,4 километра в понеделник – препратка към датата 4 юни – и споделяне на съдържание, свързано с Тиенанмън, в социалните медии.

През изминалата седмица властите в града увеличиха усилията си за заличаване на спомените за репресиите от 1989 г. Няколко продемократични активисти съобщиха на Асошиейтед прес, че полицията е попитала за плановете им за вторник.

Независима книжарница, която изписа на витрината си „35/5“ – заобиколна препратка към датата на репресиите като „35 май“ и 35-тата годишнина от събитията – написа в Инстаграм, че в неделя полицаи са били разположени пред магазина в продължение на един час, по време на който са записвали данните за самоличността на клиентите.

Възпоменателните прояви се появяват в чужбина, тъй като Китай се противопоставя на спомените за Тиенанмън в Хонконг и континенталната част на страната. Тази година бдения са планирани във Вашингтон, Лондон, Бризбейн и Тайпей, както и в други градове, а броят на беседите, митингите, изложбите и пиесите по темата нараства.

 

Източник: France 24

Превод: Мартина Димитрова