Моди печели изборите в Индия, но се нуждае от коалиция

0
41
Източник: Unsplash
Източник: Unsplash

Министър-председателят на Индия, Нарендра Моди, обяви победа на националните парламентарни избори във вторник вечерта, но малко не му достигна да реализира целта си да спечели абсолютно мнозинство, след като гласоподавателите решиха да намалят влиянието на неговата партия.

„Днес е славен ден… Националният демократичен алианс (НДА) ще състави правителство за трети път, благодарни сме на хората“, заяви Моди пред ликуващите си поддръжници в централата на партията си в Ню Делхи. „Това е победа за най-голямата демокрация в света“.

Моди ще състави правителство с помощта на партньорите си от НДА – трети пореден мандат и постижение, което го превръща в един от най-успешните политици в Индия след обявяването на независимостта.

Управляващата партия „Бхаратия Джаната“ (БДП) на Моди обаче не успя да си осигури необходимите 272 места, за да получи абсолютно мнозинство в парламента – сътресение, което я оставя зависима от коалиционните партньори за съставяне на правителство. Алиансът НДА спечели общо 292 места, от които само неговата БДП си осигури 240.

Това е личен удар за Моди, който триумфално обеща да спечели свръхмнозинство от 400 депутати на тазгодишните избори – и спечели последните два парламентарни избора с обикновено мнозинство за БДП, превръщайки своята хиндуистка националистическа дясна партия в главната сила.

Индийската опозиция, която до голяма степен беше отписана от социологическите проучвания и от много анализатори, представи резултата като отхвърляне на разединяващия стил на Моди.

Рахул Ганди, лидер на партията „Индийски национален конгрес“, заяви, че първите резултати от изборите показват, че „страната единодушно и ясно“ е заявила, че не иска Моди и неговата партия да управляват страната. „Не приемаме начина, по който те управляват страната през последните 10 години, така че това е огромно послание за Нарендра Моди“, каза той пред централата на партията си в Ню Делхи.

Конгресът оглави алианс от опозиционни партии, които се опитаха да свалят Моди. Въпреки че изглежда, че не са успели да се справят с тази задача, те накърниха предишната му аура на електорална непобедимост.

Междувременно индийските акции се сринаха във вторник, тъй като мечтата на Моди за победа се отдалечи, което породи съмнения относно способността му да прокара по-строги икономически реформи.

 

„Изпратен от Бога“

От 19 април до 1 юни повече от 640 милиона души гласуваха в избирателни секции в цялата страна – от високите върхове на Хималаите до отдалечените джунгли на запад.

И въпреки че избирателната активност е по-ниска спрямо рекордните нива от 2019 г., фактът, че демократично избран лидер печели трети мандат, говори за нивата на неговата популярност.

За милионите си поддръжници в страната с хиндуистко мнозинство 73-годишният Моди е икона, чиито политики променят живота на обикновените хора и помагат да се реализира обещанието за социална мобилност в една страна, която все още е раздирана от кастови деления.

„Никой не може да направи за нас това, което може да направи нашият министър-председател Моди“, каза Раджгопал Кашяп, служител на БДП, от централата на партията в Ню Делхи. „Той дойде при нас като инструмент на Бога. Той ще изведе страната ни напред и е единственият, който може да я управлява“.

 

Противоречия в управлението на Моди

Но десетилетието му на власт не минава без противоречия. През 2019 г. той се сблъсква с гнева на земеделските стопани, които излизат по улиците, за да поискат гарантирани цени за реколтата си в най-големите протести, които страната някога е виждала. Две години по-късно критиците го обвиняват в лошо управление на страната по време на пандемията КОВИД-19, която според официалните данни води до смъртта на повече от половин милион души.

Религиозното преследване и ислямофобията също рязко се увеличават по негово време, а критиците го обвиняват, че мълчаливо поддържа сектантството, за да подкрепи хиндуистките националистически мечти на партията си.

Те твърдят, че министър-председателят отдалечава Индия от конституционно установените светски корени и я превръща в мажоритарна хиндуистка държава – еволюция с потенциално дълбоки последици за гигантската държава с неспокойна история на взривоопасно насилие между общностите.

Като се има предвид стратегическото положение на Индия в Азия и нейната процъфтяваща икономика, победата на Моди ще се отрази далеч отвъд границите на страната, привличайки вниманието на Съединените щати, Китай и Русия в частност.

Вашингтон отдавна гледа на Ню Делхи като на важна регионална опора срещу Китай. В същото време обаче Индия остава близка до Москва и продължава да купува евтин руски петрол въпреки санкциите, наложени от Запада.

Сега Моди си поставя за цел да задълбочи трансформацията на Индия, за да превърне огромната страна в развита държава до 2047 г., когато се навършват 100 години от независимостта от колониалното британско управление.

 

Източник: CNN

Превод: Мартина Димитрова